Fyn forsvarer sig mod oversvømmelser

De store mængder vand, som stormen Ingolf har sendt mod fynske kyster har medført stor aktivitet for at afbøde de værste skader.

Beredskab Fyn, de truede kommuner og beboere har hele søndagen haft travlt med at tage forholdsregler, hvis prognoserne om forhøjet vandstand holder stik.

Nødvej i Nyborg
En af de større indsatser finder sted området på Vesterhavnen i Nyborg. Her har Beredskabet etableret en nødvej for at udryknings- og redningskøretøjer kan komme sikkert frem til et større boligområde.

Man er i gang med at sikre transformatorstationer med blandt andet sandsække. Vand fra voldgraven ved Nyborg Slot bliver pumpet ud for at undgå, at voldgraven går over sine bredder og beboere i området opfordres til at holde sig inden døre.

Det oplyser René Cording, viceberedskabsdirektør i Beredskab Fyn.

Sandsække på havnen i Bogense skal beskytte Bogense Kyst Camping
Sandsække på havnen i Bogense skal beskytte Bogense Kyst Camping
Foto: Ole Holbech

Trussel mod Bogense Havn
I Bogense koncentreres indsatsen om havnen, hvor vandet ifølge prognoserne kan stige op over kajkanten, som søges sikret med sandsækkemure.

I Hasmark har myndighederne udlagt sand og sandsække og opfordrer ejere af lavtliggende sommerhuse til at sikre sig bedst muligt.

Institutioner sikret
Myndighederne er søndag eftermiddag i gang med at sikre efterskolen i Klintebjerg ved Odense Fjord med sandsække. Det samme gælder området ved Lodsvej i Odense og et plejehjem i forstaden Lumby.

I Seden Strandby er beboerne i gang med at lægge sandsække ud, som Beredskabet har stillet til rådighed.

I Kerteminde er et større boligområde ved Dosseringen ved at blive sikret, og Fjord & Bælt har fået hjælp, ligesom de - såvidt René Cording er orienteret - vil flytte deres dyr.

På Langeland har man uddelt sandsække i området ved Hou Plantage ved Tranekær.

Til gengæld er indsatsen i Svendborg mindre.

- Vi har jo kun de ressourcer, vi har, så vi er nødt til at prioritere de steder, hvor det ser ud til at blive værst, siger René Cording, viceberedskabsdirektør i Beredskab Fyn.

Han vil helst ikke bedømme, hvor det ventes at blive særligt slemt.

- Det er jo et spørgsmål om, hvad man vurderer på. Er det for eksempel der, hvor vandet stiger mest eller der, hvor flest mennesker bliver berørt, eller hvor der sker størst materiel skade, siger han.

Han vover dog at fremhæve Vesterhavnen i Nyborg, fordi det er et meget stort område.

Alt i alt er 87 beredskabsfolk i gang, og der kommer flere til. Blandt dem er 30 mand fra Beredskabsstyrelsen Sydjylland, siger Lærke Andersen fra Beredskab Fyn.

Varslet fra DMI lyder stadig på at vandet kan stiger mellem 1,4 og 1,8 meter over dagligt vande på Nordfyn og i Odense Fjord, mens tallene for den fynske storebæltskyst er 1,4 og 1,7.

Oversigt

    Oversigt