Fynsk panderynken over ungdomsklasser

- Jeg forstår ikke undervisningsministeren. Alle undersøgelser viser at man får stærke og dygtige elever ud at sende dem i 10. klasse. Og nu vil de nedlægge 10. klasserne, sådan siger Jesper Hjulmand, forstander, Bernstorffsminde Efterskole ved Faaborg 

Mindre attraktivt

Kritikken kommer efter undervisningsminister Bertel Haarder igår foreslog at nedlægge 10. klasserne med dertilhørende afgangsprøve til fordel for en ungdomsklasse.

Ungdomsklassen skal vare 20 uger, hvor 10 af ugerne skal foregå på en erhvervsskole.

- Ungdomsklassen vil gøre det ekstra år langt mindre attraktivt for de stærke elever. Der er mange der vil vælge os fra, siger formanden for efterskoleforeningen, Anna Kolind.

Tabt på gulvet

For forstanderen på Bernstorffsminde Efterskole er regeringens målsætning klar. Han mener regeringen bare vil skære ned og spare penge. Men han frygter at ungdomsklassen på sigt vil få den modsatte effekt.

- Jeg er bange for at vi kommer til at tabe 25-30 procent af en ungdomsårgang på gulvet med regeringens nye forslag, siger Jesper Hjulmand, forstander, Bernstorffsminde Efterskole.

Højere karakterer

Som det ser ud nu er det 20 procent af en ungdomsårgang, der ikke gennemfører en ungdomsuddannelse.

Hovedparten af de unge, der dropper ud, gør det efter 9. klasse.
Ifølge tal fra Danmarks Statistik får elever som har gennemført 10. klasse højere karakterer. Samtidig har de mindre frafald på ungdomsuddannelserne og gennemfører resten af deres uddannelse på kortere tid end elever, der kommer direkte fra 9. klasse.

10.000 efterskoleelever har afleveret protestunderskrifter til undervisningsminister Bertel Haarder.

Oversigt

    Oversigt