I det fynske folks tjeneste

H.C. Andersens unikke billedbog bliver på Fyn

H.C. Andersens billedbog Marie Henriques Billedbog blev i slutningen af maj solgt til udlandet, men nu har Kulturværdiudvalget besluttet, at bogen er for værdifuld til at forlade landet.

Marie Henriques Billedbog - H.C. Andersen (1869) Foto: Bruun Rasmusens Auktionshus

Odense Bys Museer har efter næsten en måneds ventetid købt den unikke billedbog, som H.C. Andersen lavede til Marie Henriques som en fødselsdagsgave til hendes tre-års fødselsdag. Det fortæller Odense Bys Museers marketingkoordinator, Lone Weidemann.

Odense Bys Museer måtte ellers i slutningen af maj se sig slået af en udenlandsk køber, der telefonisk overgik museumchef Torben Grønnegaard Jeppesens endelige bud - og derved overbød fynboerne med 100.000 kroner. Billedbogen blev købt for 2,9 millioner kroner. 

Marie Henriques Billedbog - H.C. Andersen (1869) Foto: Bruun Rasmusens Auktionshus

Odense Bys Museer gik derefter til Kulturværdinævnet i håb om, at de kunne forhindre bogen i at forlade landet. Nævnet har besluttet, at bogen er for værdifuld for dansk kultur, og bogen skal derfor blive i Danmark. Efter beslutningen gav Odense Bys Museer et købstilbud til den udenlanske ejer - og købte den for 2,9 millioner kroner plus skatter og afgifter. Det betyder, at de i alt har givet 3,7 millioner kroner for bogen.

Det betyder at den unikke bog nu bliver en del af den offentlige kulturarv på danske museer. 

Læs også H.C. Andersen billedbog solgt til udlandet for 2,9 millioner kroner

Eventyrlig billedbog

Billedbogen er på 184 sider og er en sammenhængende historie om den lille Maries dannelsesrejse ud i verden sammen med sin strikse barnepige. Derudover er bogen fyldt med illustrationer og klip af H.C. Andersen selv. Han lavede bogen til Marie Henriques som en fødselsdagsgave til hendes tre-års fødselsdag.

Bogen skildrer Andersens kærlighed

H.C. Andersen var ven af Henriques familien, og noget tyder på, at Andersen havde et helt særligt forhold til den lille pige, Marie Henriques. I bogen skriver han blandt andet “ Din Moder læser det for Dig, hun er dog Din bedste Ven, Din anden Ven er Din fader, Din tredje er Andersen”.

Der findes 19 kendte billedbøger af H.C. Andersen, men hans specielle forhold til familiens lille pige gør, at denne billedbog ifølge Lærke Bøgh er speciel for køberne: 

Læs også Følg buddene live: Sjælden H.C. Andersen-bog sat til salg

- Den er fuld af kærlighed til Marie, og det er anderledes i forhold til mange af de andre billedbøger, han har skrevet. Historien, illustrationerne og måden at bruge sproget på er typisk Andersen, men særligt hans forhold og inddragelse af sig selv i historien, tror jeg, gør, at mange gerne vil have fat i den, siger Lærke Bøgh.