I det fynske folks tjeneste

Dyrlæger advarer: Hunden bliver syg af julemad

Mange hunde ryger til dyrlægen i december. Det kan undgås ved at lave dine egne, sunde julegodter til hunden.

Hunde risikerer at få ondt i maven og diarré af menneskemad. I værste tilfælde kan hunden få betændelse i bugspytkirtlen. Arkivfoto. Foto: Jonas Mattson

Duften af flæskesteg sniger sig ind i de firbenedes næser, der snuser godt igennem, mens julemaden tilberedes. Ud af mundvigen løber en lang klat savl. Øjnene er store og tiggende.

... og du forbarmer dig over King og smider et stykke med sprødt svær på gulvet.

Senere spoleres julehyggen af lyden af King, der kaster op og får diarré. Så er det af sted til dyrlægen, og ifølge Agria Dyreforsikring er King ikke den eneste, der hen over julen har brug for at se en dyrlæge. December er nemlig den måned, hvor allerflest hundeejere kontakter dyrlægen, fordi den firbenede ven har ondt i maven.

Det er typisk, fordi hunden har smagt for meget på den fede og salte julemad.

Undgå menneskemad

Simon Vølund, dyrlæge og administrerende direktør hos Odense Dyrehospital, behandler hunde med mavepine året rundt. Han bekræfter, at hundeejere særligt har tendens til at "forkæle" hundene ved højtider.

- Vi støder året rundt på hunde, der har spist alverdens ting i løbet af festligheder, og julen er en af de tider, hvor der er mange tidspunkter, vi samles, fortæller han til TV 2/Fyn.

Læs også Påskefrokost på fire ben: Daisy tog med vennerne til fest

Samtidig understreger dyrlægen, at man generelt ikke skal fodre sin hund med menneskemad, og at det ikke kun er den syndige julemad, der er problemet. 

I værste fald kan andet end hundefoder give betændelse i bugspytkirtlen, oplyser Agria Dyreforsikring.

- Men hvis man alligevel absolut vil forkæle den i julen, så hold det til en smule kød, siger Simon Vølund.

Sådan forkæler du din hund

Når flæskestegen og anden er spist af de tobenede, ryger fadet med chokolade, nødder og rosiner ofte ind på bordet. Kings næsebor vibrerer igen.

Alle tre ting er dog giftige for hunden.

- For eksempel kan hunde ikke tåle chokolade med højt indhold af kakao. Det har vi meget af i juletiden, fortæller Simon Vølund.

I stedet anbefaler Agria Dyreforsikring, at man selv laver hundens snacks.

Læs også Hunde-smiley til fynsk hundepension

Kyllingekiks

Ingredienser:

  • 1 kyllingefilet
  • 120 g majsmel
  • 120 g hvedemel
  • 1 tsk tørret persille
  • 1 æg
  • 1 dl vand
  • 1/4 dl rapsolie eller solsikkeolie

 

Sådan gør du:

Kog kyllingefileten i en gryde med vand til den er gennemkogt. Hak den nu i små bidder. Det bedste resultat får du, hvis du bruger en køkkenmaskine eller blender.

Bland mel og persille sammen i en skål.

Hæld kyllingen, et æg, vand og olie i blandingen, og ælt det hele sammen til en dej. Den vil være lidt smuldret i starten, så ælt den godt sammen, til den bliver fast og glat. Hæld mere vand eller mel i, hvis den bliver for tør eller våd.

Rul dejen ud til den er 0,5 centimeter tyk og tryk kiksene ud i den størrelse, du vil have, eller rul dejen ud til en pølse på en centimeters tykkelse og skær bidder ud på 1-2 centimeter.

Læg alle bidderne på en bageplade med bagepapir. Kiksen hæver lidt og flyder ikke ud, så de kan godt ligge tæt på hinanden.

Bag kiksen på varmluft ved 150 grader i cirka 20 minutter. Hold øje med kiksene, så de ikke bliver brændt. De er færdige, når de har fået en gylden farve og en sprød lyd, når du banker på dem.

Lad dem køle af, inden du deler ud af godbidderne.

De kan opbevares i en kagedåse eller anden tæt beholder.

 

Kilde: Agria Dyreforsikring