Sammenligner klimaindsats med teenagesex: - Alle snakker om det, men få gør det godt

Nye klimaudvalg i flere fynske kommuner skal gøre noget godt for klimaet på Fyn. Klimachef erkender, at en bedre klimaindsats har været noget, alle har talt om, men som få gør godt.

Ved det netop overståede kommunalvalg var klima blandt de mest debatterede emner på Fyn, og det tager flere fynske kommuner nu konsekvensen af.

Der bliver oprettet nye politiske udvalg specifikt med klima som fagområde i Nyborg, Kerteminde, Odense, Middelfart og på Langeland.

Ifølge pædagog og klimaaktivist Linda Frølund Hansen fra Middelfart ved kommunalpolitikerne dog alt for lidt om klima.

- Mange af dem ved ikke helt, hvad der er klima, og de ved ikke helt, hvor hurtigt vi egentlig skal rykke, så vi har brug for, at de simpelthen suger til sig. Jeg ved godt, de først træder til efter jul, men jeg håber, de bruger tiden nu her til at læse op, ligesom det var en eksamen, så de er klar til at rykke, siger Linda Frølund Hansen.

quote I mange tilfælde har grøn omstilling været lidt som teenagesex. Alle snakker om det. Få gør det. De, der gør det, gør det dårligt. Nu skal vi til at have noget til at ske

Morten Vestergaard

Klimachef: Grøn omstilling er som teenagesex

Morten Vestergaard, der er klimachef i Middelfart Kommune, er klar over, at kommunerne skal til at rykke noget mere på klimadagsordenen.

- I mange tilfælde har grøn omstilling været lidt som teenagesex. Alle snakker om det. Få gør det. De, der gør det, gør det dårligt. Nu skal vi til at have noget til at ske i den virkelige verden, siger Morten Vestergaard.

Klimachefen erkender, at politikerne ved for lidt om klima, men det vil der blive lavet om på i det nye år, når Middelfart Kommunes nye udvalg for klima, natur og genbrug bliver en realitet.

- De får de første indledende crash-kurser, og det kommer til at gå stærkt, for de skal ikke fire år i praktik. De skal ud til klimafronten og kæmpe fra dag et, siger Morten Vestergaard.

Udvalgsformand: Et spørgsmål om vilje

Jacob Nielsen (S), der er kommende formand for det nye udvalg, er klar på at tage opgaven på sig, selv om han minder om, at man som lokalpolitiker har forskellige mærkesager, hvoraf nogle intet har med klima at gøre.

- Når man stiller op til et lokalvalg, stiller man op for nogle sager, og mange af mine sager har været lokalsager, men det er ikke ensbetydende med, at jeg ikke interesserer mig for klima. Hele klimadagsordenen er et utroligt spændende område. Det er et spørgsmål om vilje og dedikation, og det har jeg masser af, siger Jacob Nielsen.

Når en kommune ændrer i de politiske fagudvalg, indebærer det en ændring i selve styrelsesvedtægten, og det skal godkendes ved to møder i kommunalbestyrelsen.