Mandelmangel sender marcipanprisen i vejret

Julen 2015: Tørke i Californien, en stærk US dollar og stor efterspørgsel efter nødder på verdensplan gør marcipanen dyrere i Danmark.

Prisudviklingen på mandler har gennem det seneste år været dramatisk høj og i kombination med en stærk US dollar har det betydet, at afregningspriserne på verdensmarkedet næsten er fordoblet.

For marcipanproducenterne i Danmark har råvarepriserne på mandler enorm betydning, for der indgår cirka 63 procent mandler i en pakke ren rå marcipan. Det svarer til, at der bruges mere end 300 mandler til at producere en pakke marcipan med 400 gram. 

Langt størstedelen af de mandler, der importeres og anvendes i Danmark, er søde mandler fra Californien.

Tror ikke det påvirker salget

Selv ompriserne er røget i vejret, regner Odense Marcipan ikke med, at det vil få den helt store indflydelse på salget.

- Vi håber ikke, de stigende priser vil få salget til at falde. Vores fornemmelse er, at folk gerne vil betale lidt ekstra for kvalitet op til jul, siger Søren Egesberg, salgsdirektør hos Odense Marcipan.

I Californien produceres omkring 80 procent af alle verdens mandler, og udbyttet har været faldende på grund af tørke i staten. Samtidig har efterspørgslen på verdensplan efter nødder (mandler, hasselnødder etc.) været kraftigt stigende fra Asien, Mellemøsten og Europa. En kombination som har resulteret i kraftigt stigende afregningspriser i US dollars.

Så alle danske marcipanelskere må desværre forvente, at julemarcipanen bliver noget dyrere i år.