I det fynske folks tjeneste

Opskrift på and tilberedt på Weber-grill

-

-

 

  JULE-AND lavet på Weber-grill, sådan som Peter Elmelund, Haaby viste i Julestudiet den 14. december:

 ANDEN, der er fyldt med æbler og svedsker og gnedet med salt og peber  - skal med en vægt på omkring de 3 kilo have 2 timer og 15 minutter i grillen.

 Inden anden kommer på grillen skal den stikkes to-tregange på hver side med en skarp kniv eller gaffel. Det sikrer, at fedtet løber af anden.

  Undervejs skal der intet gøres. Den skal blot ligge på ryggen. Dog skal man have sørget for vand i drypbakken, så anden ikke brænder på - og så der kan laves sovs af skyen til slut.

 

  SOVSEN: Cirka 15 minutter før anden er færdig, ta?r man skyen ind i køkkenet, hvor man har lavet en opbagning (smeltet smør med mel). Lidt efter lidt tilsættes skyen og så kommer man andeboullion i (kan købes i fx de fleste supermarkeder). Lidt fløde og kulør tilsættes - og for at runde sovsen af kan man komme rødvin i. Dette giver ikke en fed sovs! Fedtet på en grill-and er fordampet undervejs.

 TIPS: For at skindet bliver sprødt, skal man holde anden på omkring de 200 grader. Det gør man ved at holde begge spjæld åbne HELE TIDEN. Går det for stærkt, kan man undervejs lukke det øverste spjæld i en kort periode.

 BRUGER man VILD-AND er det et godt tip at fylde med fx vindruer. Det hjælper med at holde på saften. Stegetiden for en vildand er kortere omkrind de halvanden time. Men her må man holde øje og prøve sig frem.

 GÅS tilberedes på samme måde som and, dog kan den med fordel fyldes med appelsin-stykker. Grill-tid er cirka 3 timer og 15 minutter for en gås på cirka 5 kilo. 

  Er man i tvivl om, hvordan man får tilberedt jule-anden bedst mulig, er man velkommen til at henvende sig til Peter Elmelund på telefon 40 16 82 38.