I det fynske folks tjeneste

Ringkøbing køber Den Fede Dame

Jens Galschiøts kunstværket »The Survival of the Fattest«, der forestiller en overvægtigt kvinde siddende på skuldrene af en lille tynd mand, vil i fremtiden få fast plads på havnen i Ringkøbing.

Ringkøbings borgere og erhvervsliv har samlet 500.000 kr. sammen til købet af skulpturen, som er skabt af kunstneren Jens Galschiøt fra Fyn, der nok er mest kendt for værket »Svinehunden«. Det skriver Ringkøbing Amts Dagblad fredag.

Ringkøbing kastede sin kærlighed på »The Survival of the Fattest«, da skulpturen og flere andre Galschiøt-værker blev udstillet i byen i forbindelse med den lokale kunstforenings jubilæum. Skulpturen blev i folkemunde hurtigt døbt Den Fede Dame, og der blev taget initiativ til at samle ind til købet, så værket kan blive stående på havnen, hvor dets budskab om de riges udnyttelse af de fattige vækker opmærksomhed.

Slog 80.000 af prisen

I respekt for vestjydernes indsamling har kunstneren Jens Galschiøt valgt at slå 80.000 kroner af prisen.
 
- Jeg synes, det er imponerende, at det er lykkedes at rejse så mange penge gennem et privat initiativ. Og det vil jeg gerne belønne. Det er modigt at købe damen, og den slags kan jeg godt lide, fortæller Jens Galschiøt. 
 

Laver ny model

Med til historien hører, at man blandt andet i Vejle fik kolde fødder efter at have været tæt på at købe skulpturen. Og faktisk havde Galschiøt helt opgivet at komme af med den. Han var da også godt tilfreds med at have skulpturen stående i værkstedet, når den ikke er på med hans udstillinger rundt om i verden.
 
Jens Galschiøt slipper ikke sin skulptur helt. Han vil nemlig støbe en ny og mere vejrbestandig udgave til Ringkøbing. Det betyder, at »rejsemodellen« vender tilbage til Galschiøts værksted i Odense - og måske videre ud i verden, hvis der bliver efterspørgsel på en provokation.

- Jeg skal nok huske at fortælle, at den originale står i Ringkøbing, siger kunstneren.