I det fynske folks tjeneste

Skoleledere: Forældre skal selv betale frokost

Flertallet af skoleledere på Fyn mener ikke, at eleverne i folkeskolen skal tilbydes gratis frokost. Det viser en rundspøge til de fynske skoleledere, som TV 2/FYN har gennemført. Om børnene får frokost, det er forældrenes eget ansvar lyder argumentet hos flere.

Skolelederne på Fyn mener at forældrene selv bør betale for elevernes skolemad

Mere end halvdelen af de fynske skoleledere svarer nej til at eleverne bør tilbydes et gratis frokostmåltid hver dag på skolen. I alt 103 skoleledere fordelt over hele Fyn har deltaget i undersøgelsen og 51 procent svarer nej til gratis mad mens en tredjedel mener, at børnene skal bespise på skolerne uden at de skal betale for det.

- Det kan ikke være en samfundsopgave at give kosttilskud til familierne, det må forældrene tage sig af. Man kan jo i stedet overveje at finansiere det ved at trække det over børnechekken, siger skoleinspektør Aage Ebbesen fra Søndersøskolen.

Bekymring over økonomien

Blandt de skoleledere, der afviser gratis skolemad, er der dog også nogle som mere hæfter sig ved økonomien. De er bange for, at gratis madordninger vil betyde, at skolerne bare skal spare andre steder.

- Vi har i forvejen mange opgaver og efter min mening er det ikke en kommunal opgave at betale for mad til børenne, siger Aage Ebbesen.

Undersøgelsen viser dog også, at politikere i kommunerne i nogle tilfælde vælger at bevillige ekstra penge til skolemad. På i alt otte skoler gives der i dag kommunalt tilskud til madordninger.

Det er enkelte skoler i Odense, Faaborg, Søndersø og Svendborg kommuner samt Ullerslev og Munkebo, der har fået tilskud til frokostordninger.

Lederne er på det rene med, at ikke alle børn nødvendigvis vil få frokost, når det er op til forældrene. Et flertal i undersøgelsen svarer i hvert fald, at de ikke er sikre på, at eleverne får frokost, når de enten skal have madpakke med eller selv skal købe mad på skolen.