Sygefravær i bund: Vi møder kollegerne hos købmanden

Der er stor forskel på de fynske kommuner, når det kommer til sygefravær. Mens Ærø er den kommune med færrest sygedage per kommunalt ansat, så topper Nordfyns Kommune med flest sygedage.

Næsen løber, halsen svier, mens kroppen ryster. Det er nogle af de symptomer, der kan få folk til at blive hjemme under dynen og skippe arbejdet. Men hvor ofte medarbejderne vælger at sygemelde sig, er der stor forskel på i de fynske kommuner.

quote Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har haft en sygedag, for det er mange år siden

Anette Pedersen, pædagog, Kernehuset, Ærøskøbing

For mens de kommunalt ansatte på Ærø i gennemsnit i 2015 havde 9,4 sygedage per medarbejder, ringede de lidt oftere ind til chefen hos Nordfyns Kommune. Her har de nemlig i snit 13,3 sygedage per medarbejder. Det viser helt nye tal, som analyseinstituttet VIVE har lavet for TV 2 Regionerne.

På Ærø mener de kommunalt ansatte, som TV 2/Fyn har talt med, at det blandt andet er geografien, som har indflydelse på deres sygefravær: 

-Når vi går hjem, så har vi både kollegaer, og vi har børn og forældre, der ved, hvor vi bor og går forbi vores hus. Vi møder dem, når vi er nede og handle, og det gør, at vi har en større ansvarsfølelese over for vores arbejdsplads, siger pædagog Karin Nielsen, som arbejder hos børnehaven Kernehuset i Ærøskøbing. 

Det samme billede genkender Anette Pedersen, der har arbejdet som pædagog på Ærø i over 28 år. 

-Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har haft en sygedag, for det er mange år siden, fortæller hun.

Den faste besætning af pædagoger har ifølge Børne- og Ungechef Jes Jørgensen fra Ærø Kommune også postivive effekter:

- Det skaber kontinuitet, og det skaber tillid. Det skaber det, man populært kalder for socialkapital, siger han.

Stor bekymkring hos Nordfyns Kommune 

Mens de på Ærø kan glæde sig over det lave antal fraværsdage, har de kommunalt ansatte hos Nordfyns Kommunne ikke det bedste helbred. 

Det kan især ses, når det gælder sygefravær blandt pædagoger og pædagogmedhjælpere.

Der er godt styr på pædagogerne på Ærø, hvor medarbejderne i gennemsnit har syv sygedage om året, hvilket er  halvt så mange som i de fleste øvrige fynske kommuner.

quote Det giver en bedre trivsel og en bedre økonomi på de forskellige arbejdsteder, når man ikke skal bruge en vikar.

Jens Otto Dalhøj, formand for Børn - og Ungeudvalget, Nordfyns Kommune 

Det er dog Nordfyns Kommune, som er den absolutte højdespringer med pædagoger og pædagogmedhjælpere, der i gennemsnit melder sig syg på job i 17,7 dage om året. 

Hvad er forklaringen bag det høje tal? 

- Jeg har ikke nogen signifikant forklaring. Jeg er forundret over, at sygefraværet er så højt. Vi er nemlig en sundhedscertificeret kommune, siger Jens Otto Dalhøj, der er formand for Børn - og Ungeudvalget i Nordfyns Kommune. 

- Det er rigtig bekymrende. Der ligger rigtig mange ressourcer her.

Ifølge Jens Otto Dalhøj har kommunen allerede haft fokus på at få tallet bragt ned.

- Det giver en bedre trivsel og en bedre økonomi på de forskellige arbejdsteder, når man ikke skal bruge en vikar, forklarer han.  

Nordfyns Kommune har ifølge formanden for Børn - og Ungeudvalget holdt opfølgende samtaler med medarbejdere med fokus på hygiejne. Flere institutioner har også fået et sundere indeklima ved hjælp af ventilation. Ifølge de nyeste tal fra kommunen skulle sygefraværet angiveligt være faldende i 2017. 

Oversigt

    Oversigt