Udvikling vækker bekymring: Unge gider ikke fagforeninger

Unge vælger i stigende grad et kontingent i fagforeningen fra. Fagbevægelsen frygter, at udviklingen vil forringe ansattes arbejdsvilkår.

Et godt job er det klare mål for Kirstine Ahlmann. Hun er ved at uddanne sig til smed på Svendborg Erhvervsskole.

Men om hun vil melde sig ind i en fagforening. Det er mere usikkert.

- Jeg ved faktisk ikke så meget om det. Jeg har bare snakket med en bekendt om det, fordi hendes datter så fandt ud af, at hun kunne melde sig ind i en fagforening og få den sikkerhed der. Så jeg har selvfølgelig tænkt over det, men jeg er faktisk ikke kommet videre med det, siger Kirstine Ahlmann.

Og hun er langt fra den eneste, der har det sådan blandt eleverne på Svendborg Erhvervsskole.

quote Det er jo super vigtigt for os alle sammen, at vores fællesskab er intakt. Det er et spørgsmål om, at vi som arbejdstagere bevarer vores indflydelse, og det gør vi kun, hvis vi står sammen

Lars Hansen, formand, Metal Odense

- Det er ikke noget, man går og snakker om så meget, tror jeg, siger Simon Gehring Hansen, som uddanner sig til skibsmontør.

Han bakkes op af sin klassekammerat Johan Manfeldt:

- Hvis man har et sikkert job, og man ved, man kommer til at have det i lang tid, så er det jo ikke lige så vigtigt, som hvis man var mere usikker, siger han.

Statistikken taler for sig selv. 

Fagforeninger under LO har i dag 50.000 færre medlemmer end for 20 år siden. Det viser en undersøgelse fra Center for Arbejdsmarkedsforskning.

3F i Nyborg oplever også udviklingen:

- Det kan vi jo se blandt andet på vores gennemsnitsalder, som bliver højere og højere. Den ældre generation falder altså ud og den unge generation kommer ikke ind, siger Andreas Jensen, næstformand i 3F Nyborg.

For tyve år siden var 53 procent medlem i en fagforening. I dag er det omkring 50 procent.

Fortsætter udviklingen, frygter fagbevægelsen, at det vil skubbe til magtbalancen mellem arbejdstager og arbejdsgiver.

- Det er jo super vigtigt for os alle sammen, at vores fællesskab er intakt. Det er et spørgsmål om, at vi som arbejdstagere bevarer vores indflydelse, og det gør vi kun, hvis vi står sammen, siger Lars Hansen, formand hos Metal Odense.

3F starter kampagne

Hos 3F Nyborg bekymrer udviklingen også:

- Hele vores samfundsmodel bliver i en ringere tilstand. Med det mener jeg, at arbejdsgivere og fagforeninger ikke vil have mulighed for at lave aftaler sammen, hvis den ene part svækkes af faldende medlemstal, siger Andreas Jensen og fortsætter: 

- Man kan jo bare se, hvordan det går sydpå, hvor de ikke har samme tradition for at organisere sig. Forskellen mellem rig og fattig bliver ekstremt meget større. Folk bliver nødt til at have fire madpakker med, fordi de skal varetage to jobs om dagen. Og det tror jeg ikke, der er nogen af os, der er tilhængere af, siger Andreas Jensen.

quote Folk bliver nødt til at have fire madpakker med, fordi de skal varetage to jobs om dagen

Andreas Jensen, 3F Nyborg

Nu vil 3F i Nyborg forsøge at komme i kontakt med de unge. En lokal kampagne målrettet skoleelever er på vej.

Et tiltag, som Kirstine Ahlmann tager godt imod.

- Hvis I gerne vil have os ind i fagforeningerne, så kom da ud og og hold foredrag for os, så vi lærer dem at kende og ved, hvad de går ud på. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.


Oversigt

    Oversigt