I det fynske folks tjeneste

Usle forhold for polske arbejdere

Usle boliger, uoverskuelige lønforhold og formynderi. Det er ifølge Fagforbundet 3F vilkårene for masser af polske vikarer på Fyn. 3F forudser i den nærmeste fremtid en hel stribe af sager, hvor polakker står frem og fortæller om slavelignende forhold.

Meldt til huslejenævnet

Senest har fagforbundet meldt Gartneriet Møllerhøj i Stige til huslejenævnet. Fyens Stiftstidende beretter idag om et polsk kærestepar, som siden juli har boet i et værelse uden vindue til 8000 kroner om måneden.

- Vi har kendt til den sag og flere andre længe. Men det er først nu polakkerne tør og stå frem og fortælle om uhyrlighederne, siger Hans Jørgen Pahlke, formand for 3F Odense, GOPS.

I foråret var der stor medieopmærksomhed Champignon Gartneriet Egehøj i 3Fs søgelys

Ifølge Hans Jørgen Pahlke er det ved at spredes internt blandt polakkerne, at det godt kan betale sig at klage over forholdene. Han peger på gartneribranchen, som et af de steder hvor der er mange problemer for polakkerne.

Sproglige vanskeligheder

På Gartneriet Møllerhøj er arbejderne udmærket tilfreds med både løn og arbejdsforhold. Men boligforholdene synes flere af dem, er kritisable.

Gartneriets ejer Thomas Kjær Larsen fortæller, at han ikke tvinger polakkerne til at bo på de værelser han stiller til rådighed.

- Problemet er at mange polakker over 40 år har særdeles store vanskeligheder med sproget. Og de kan ikke bare lige gå ud og finde noget andet at bo i, siger Hans Jørgen Pahlke, 3F Odense GOPs