Asparges boomer: - Vi oplever ekstreme mængder hele tiden
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
De høje temperaturer i maj får fynske asparges til at skyde i vejret - og direkte ind på fynske restauranters menukort.
- Vor Herre tændte for solen, og så er det gået stærkt lige siden.
Omkring den 1. maj kunne grøntsagsavler Jacob B. Jacobsen fra Torup Bakkegård og Orelund i Assens stikke årets første asparges.
- Varmen er meget vigtig for asparges. Og specielt når vi når de ti grader om natten. Så er der tryk på.
Siden er det gået stærkt.
- Vi oplever ekstreme mængder hele tiden. De fortsætter i varmen. Der er så mange asparges som aldrig før, fortæller han.
Asparges på kortet
De store mængder af asparges i majvarmen er ikke bare godt for fynske grøntsagsavlere. Både hvide og grønne asparges ryger ind på restauranternes menukort - også hos kok Thomas Pasfall i Brandts Passage i Odense.
- Det er sådan en tid, vi ser frem til. Man skal bare bruge dem, fordi perioden er så kort og koncentreret, mener han.
Thomas Pasfall har ind til videre modtaget usædvanligt store asparges for tiden.
På menukortet hos Pasfall indeholder fem af 12 retter asparges. Og han kunne aldrig finde på, ikke at bruge asparges, når de er i sæson.
- Jeg tror, jeg ville blive bortdømt. Det er meget vigtigt, at have asparges på kortet. Og man skal helst være den første.
Børn anmelder Michelinomtalt restaurant på festival
Syv elever fra 6.b på Rosengårdskolen skød onsdag aften gang i festivalen Live Art for Børn ved at anmelde maden på restaurant Pasfall i Odense.
Der er skudt gang i en performancefestival i Brandts. Det er festivalen Live Art for Børn, der indtager Odense.
Temaet er mad i kunsten, og fem internationale kunstnere og grupper er inviteret til at give hver deres bud på sjove og tankevækkende projekter, alle kan være med til.
Festivalen blev onsdag aften indledt ved, at syv børn fra 6. b på Rosengårdskolen var madanmeldere.
- Eleverne har været på et to dages kursus med Smag for livet på Kold College, hvor de har lært omkring smage og mad, og hvordan man gebærder sig på en restaurant. Og så er de startet med at anmelde deres egne madpakker, fortæller Malene Lange, der er børnenes lærer.
Ankom i hvid limousine
De 12-årige madanmeldere ankom til den Michelinomtalte restaurant Pasfall i Odense i en stor hvid limousine. Begivenheden er en del af værket EAT THE STREET, hvor eleverne skal besøge fire restauranter for at kåre den bedste.
På Pasfall tager kok Thomas Pasfall det som en udfordring at få besøg af børnene.
- Det er dejligt at have nogle, som måske er lidt mere opmærksomme på detaljen. Vi tager det som en god udfordring, også i forhold til at deres smagsløg ikke er helt udviklet endnu, siger han.
En af anmelderne, 12-årige Kaisa Kirk Andersen, har taget notesbogen med på restaurant.
- Jeg plejer mest at gå på pizzarestauranter. Her er det rigtig fint anrettet, og de her smager bare rigtig godt, siger Kaisa Kirk Andersen.
Udfordre hierarkiet mellem børn og voksne
Henrik Vestergaard, der en af arrangørerne bag Live Art for Børn, vil med festivalen gerne give børnene en god oplevelse og samtidig bryde op med de voksnes tanker om børnene.
- Festivalen er med til at lege med det her hierarki mellem børn og voksne og vise, at børn kan meget mere, end vi normalt tiltror dem, siger Henrik Vestergaard fra Live Art for Børn.
Oplevelsen, med at være madanmeldere, er der masser af læring i for børnene, mener børnenes lærer, Malene Lange.
- Der er masser af dannelse i at komme ud og blive betragtet som voksne mennesker med alt det, som det indebærer. Det bliver en udfordring for mig at få min undervisning til at leve op til det her, når jeg får eleverne tilbage på mandag, siger Malene Lange.
100 mennesker blander en salat sammen
Festivalen Live Art for Børn har meget forskelligt på programmet. Ved den officielle åbning den 19. april klokken 18 blander 100 mennesker en enorm salat sammen på Amfiscenen foran Brandts.
Børn kan også forsøge sig som medarbejdere på en kopi af McDonald´s, hvor de blandt andet tager imod bestillinger og ringer til andre børn, der henter maden.
Modige børn kan endda prøve at made voksne. Maddingen består af gratis kage fra byens bedste bager.
Stigende interesse
Asparges har ikke altid været i lige så populære, som de er i dag.
- Vi kan mærke, at der er en stigende interesse for asparges. Hvis man går tilbage til omkring årtusindskifet, var der stort set ikke nogen. Men de seneste 17 til18 år er det vækstet, fortæller Jacob B. Jacobsen.
Og med den stigende interesse er det godt, at vejret følger med, siger han.
Aspargessæsonen løber frem til sankthans. Men Jacob B. Jacobsen forventer at have asparges til omkring den 1. juli.
Forårsrullen: - Jeg er spændt på at se stykket om min familie
Når Odense Teater sætter teaterforestillingen 'Forårsrullen' op, handler det både om mad og familien bag forårsrullefirmaet Daloon.
Hemming Van har altid været vant til at have kontrol over tingene, men lige om lidt kan alle og enhver gå ind og se historien om ham og hans familie på Odense Teater.
Og han aner ikke, hvad der bliver vist på scenen til premieren.
- Jeg har tænkt mig at gå ind og se den lidt før, så jeg er lidt forberedt på, hvad der skal ske. Jeg har snakket lidt med teatret, og de siger, at jeg godt lige må komme ind og se nogle sceneprøver. Så ved jeg, om jeg bliver skudt, griner han.
62-årige Hemming Van var indtil 2015 ejer af Daloon i Nyborg. En virksomhed, der især er kendt for produktion af forårsruller. Og det er historien om familien bag Daloon, der nu bliver til teater i forestillingen 'Forårsrullen', skrevet og instrueret af Martin Lyngbo.
- Jeg elskede forårsruller, da jeg var barn. Det var virkelig en dybfølt kærlighed, jeg havde til det produkt. Og hvorfor mon jeg egentlig ikke elsker den så meget mere? Og det var et startpunkt for mig at tænke, hvad er det for en bevægelse i de der symboler, der samler os og skaber fællesskaber, siger Martin Lyngbo.
Hemming Vans kinesiske far, Sai-Chiu Van, kom til Danmark i 1935. Det skulle bare have været et kort ophold for at lære om dansk landbrug, der i 1930'erne havde gode erfaringer med effektiv dyrkning.
Men da japanerne invaderede Østkina i 1937, blev det for farligt at vende tilbage for Hemming Vans far.
I stedet begyndte Sai-Chiu Van på Landbohøjskolen og påbegyndte en uddannelse. Anden Verdenskrig gjorde det ikke nemmere at vende hjem, så til sidst blev den unge kineser rodfæstet i Danmark med dansk kone.
Erfaringer med produktion af eksotisk soyasovs i svigerforældrenes kælder og friske forårsruller til en restaurant i Tivoli, gav Sai-Chiu Van så meget erfaring, at han til sidst kunne starte Daloon.
Fra elsket hverdagsmad til udskældt junkfood.
Hemming Van er ikke bekymret over forestillingen, for han mener ikke, der kan være noget kontroversielt i den. Til gengæld er han spændt på, hvordan iværksætterhistorien bliver fortalt.
- Der er ikke noget fordækt i historien, som ikke tåler dagens lys. Men man kan godt stille sig selv det spørgsmål, hvad det er ved vores historie, der gør den interessant. Der er mange indvandrere, der bliver selvstændige. Men en indvandrer, der bliver selvstændig og har succes med det, og samtidig laver et produkt, der ligger i alle supermarkeder i kongeriget. Et produkt, som alle har et forhold til på godt og ondt. Nogle elsker forårsruller, andre kan ikke døje dem. Dén kombination, den er nok unik, mener Hemming Van.
Martin Lyngbo mener, at danskernes forhold til forårsruller har ændret sig.
- Forårsrullen er i hvert fald noget andet i dag, end den var i 80'erne og 90'erne, hvor det var et samlende produkt for middelklassedanmark. Der er nogle vældig fine nogle med koriander og halløj, og så er der dem, der næsten er til alkoholikerne nede i den allerbilligste frysedisk, siger instruktøren.
Men Hemming Van er slet ikke enig i instruktørens triste udlægning af forårsrullens historie.
- Forårsrullens endeligt er blevet forudsagt mange gange. I de tredive år, jeg var i Daloon, snakkede man tit om det. Men den lever i bedste velgående, måske bedre end nogensinde. Det er selvfølgelig et godt drama, at det måske kunne have gået meget bedre. Men den er jo stadigvæk helt rationelt betragtet et vældig godt og relativt billigt bud på, hvad der skal på middagsbordene. Så jeg tror også, den har en rolle i mange år endnu, siger Hemming Van.
I teaterstykket oplever man både Sai-Chiu Van og Hemming Van, så den tidligere Daloon-ejer er spændt på, hvordan historien om familien og forårsrullen bliver vist til publikum.
- Premieren glæder jeg mig selvfølgelig meget til. At se, hvad det er, Martin Lyngbo har fundet på af dramatiske vinkler på det her. Hvis han er for hård ved forårsrullens skæbne, så vil jeg trykke ham på næsen og sige 'der tager du fejl, for den har det stadig godt'.
Forårsrullen har premiere den 17. maj i Teatersalen i Odeon.
Herunder kan du se hele indslaget om forestillingen: