Fynsk virksomhed har fundet genvej til arbejdskraft

Glamsbjerg-virksomheden JT El-Pro har sikret sig både medarbejdere og værdi ved at tage et socialt ansvar og ansætte mange lærlinge og medarbejdere på særlige vilkår.

Der er udbredt glæde over, at ledigheden fortsætter med at falde. Men det betyder også, at virksomheder skriger på arbejdskraft som aldrig før.

Hos Glamsbjerg-firmaet JT El-Pro har man dog fundet en genvej til at få flere medarbejdere - og samtidig fastholde dem, man har i forvejen. 

Den går ud på at tage et socialt ansvar ved at ansætte ekstra mange lærlinge og medarbejdere på særlige vilkår. Derfor blev 58-årige Henning Østermark også ansat som lærling uden tøven.

- Jeg er lige som alle de andre. Bortset fra alderen er der ingen forskel, siger han.

Strategien har sikret virksomheden et godt omdømme og en god medarbejdertrivsel - og netop de to ting er guld værd i en tid med mangel på arbejdskraft, fortæller Tue Braas, elinstallatør og indehaver af JT El-Pro.

- Det har vist sig at være en kæmpe gevinst for os, siger han.

Håber ikke, at lønnen betyder alt

Fra oktober til november sidste år faldt ledigheden på landsplan fra 3 til blot 2,8 procent. Det er det laveste niveau siden 2008.

Der er dog forskel på, hvor hårdt de forskellige brancher er ramt. Mere end hver tredje virksomhed i servicebranchen måtte i december afvise ordrer på grund af manglende arbejdskraft.

Men i byggeriet er udfordringen endnu større. Her manglede 41 procent af virksomhederne medarbejdere i december, viser tal fra Danmarks Statistik.

Derfor er der også rift om de medarbejdere, der er. Men Tue Braas håber og tror, at virksomhedens visioner er med til at holde på de ansatte.

- Jeg er overbevist om, at der er nogen, der ville være her, uanset om de fik fem kroner mere eller mindre i timen. De er her, fordi vi passer på hinanden, siger han.

Flere gør mere

Hvert år bliver der lavet målinger på samfundsansvaret hos JT El-Pro i Glamsbjerg og andre virksomheder i Assens Kommune.

Og i dag har organisationen Udvikling Assens certificeret 82 virksomheder, der alle udviser et større socialt ansvar, end de er pålagt ved lov. 

Organisationen bekræfter da også, at blandt andet socialt ansvar er noget, der vægter hos dem, der er nye på arbejdsmarkedet.

- Jeg oplever, at de unge gerne vil arbejde et sted, der her nogle værdier. Det kan handle om miljømæssig bæredygtighed, men det kan også handle om social ansvarlighed, siger hun.


Samfundsansvar kan være løsning på arbejdskraftmangel

Oversigt

    Oversigt