I det fynske folks tjeneste

Galleri: Urmager kigger mod verden fra Haarby

38-årige Christian Lass har forladt ure-landet Schweiz til fordel for Haaby. Herfra vil han betjene kunder i hele verden.

Urmager Christian Lass er her ved at producere en serie måne-skiver til et dansk-schweizisk firma. Foto: Morten Albek

For at kunne styre flammen bruger Christian Lass en gammel teknik, så han kan "bøje" ilden i den ønskede retning. Foto: Morten Albek

På et tidspunkt indgår denne lille skive i et eksklusivt ur. Foto: Morten Albek

En stribe maskiner, ofte med mange år på bagen, indgår i urmagerens værksted. Foto: Morten Albek

Et gammelt stopur venter på at komme under behandling. Foto: Morten Albek

Uret midt på bordet ser både gammelt og meget slidt ud. Alligevel betyder det nok for dets ejer, til at urmageren i Haarby får det ind til reparation og service. Noget der i det daglige ikke er muligt. Foto: Morten Albek

Præcisionsarbejde kræver ro. Der er helt stille i det gamle undervisningslokale i den gamle skole i Haarby. Foto: Morten Albek

Det kræver sin hånd - sin rolige hånd - at være urmager. Foto: Morten Albek

Om lidt skal 24 karat guld smeltes ind på en urskive. Først skal flammen være helt rigtig. Foto: Morten Albek

Bøjet ild? Jo, det kan urmagere. Foto: Morten Albek

Maskiner med ihvertfald 50 år på bagen står på rad og række på værkstedet. Foto: Morten Albek

Den gamle skole har fået nyt liv med urmagerens indtog. Foto: Morten Albek

Foto: Morten Albek

Foto: Morten Albek

Foto: Morten Albek

Foto: Morten Albek

Foto: Morten Albek

Foto: Morten Albek

Foto: Morten Albek

Foto: Morten Albek

Foto: Morten Albek

Foto: Morten Albek

Foto: Morten Albek

Foto: Morten Albek

1 af 24

Haarby på Fyn eller Geneve i Schweiz. To sider af samme sag.

Hvad? Jo, den er god nok. Ihvertfald hvis man er urmager Chistian Lass, der i en årrække har boet og arbejdet i Schweis, men som nu har den gamle skole i Haarby som sin base. Her dykker han dybt ned i kvalitetsurenes avancerede konstruktioner. Og får givet "døde" ure nyt liv.

Jeg var i over 10 år chefrestaurator på Patek Phillipes museum. Der har jeg blandt andet været med til at restaurere General Pattons ur

Christian Lass, urmager

- Jeg vil gerne bygge ure. Meget gerne et i mit eget navn, men det er ikke lige nu og her. For lige nu arbejder jeg for kunder i Schweiz og i resten af verden. Og så kan man godt bo i Haarby, slår Christian Lass fast.

Den 38-årige urmager er flyttet til Fyn sammen med sin kone Hannelore Gleich og parrets to børn. Hannelore Gleich er gravør inden for urindustrien, og kan derfor også arbejde ud fra den fynske hjem.

Læs også Træ får liv som dukker i Patricies hænder

Arbejdede for Patek Phillippe

- Jeg var i over 10 år chefrestaurator på Patek Phillipes museum. Der har jeg blandt andet været med til at restaurere General Pattons ur. Det var med i Normandiet under Anden Verdenskrig. Man kunne se slagmærker og ridser, ja, selv vand i uret. Det var dybt fascinerende, fortæller Chistian Lass med passion i stemmen.

Og netop passion for urmageriet er drivkraften i hans virksomhed. Den fik ham til at forlade Danmark og få job hos verdens mest eftertragtede urfirma, Patek Phillipe.

Et ganske simpelt ur, der viser sekunder, minutter og timer vil koste 100.000 kroner at producere. Mindst.

Christian Lass, urmager

- Jeg vil gerne udbrede kendskabet til urmageriet. Her oppe i Skandinavien kender folk ikke særlig meget til det. Men sydpå betyder det rigtig meget. I Schweiz bliver du betragtet på højde med læger og kirurger. Der bliver faget sat meget højt, oplyser Christian Lass.

Drømmer om at lave eget ur

Modsat hvad mange skulle tro, har han ikke åbnet en urmagerbutik i Haarby. Han driver et værksted, hvor der produceres dele til urmagerindustrien. Og han reparerer og servicerer ure for samlere fra hele verden. Lige som han en dag drømmer om at skabe sit eget ur.

- Et ganske simpelt ur, der viser sekunder, minutter og timer vil koste 100.000 kroner at producere. Mindst. Der er meget, der skal laves. Det kræver, at der er nogen, der ønsker at købe det. Så det er ikke lige nu og her, jeg går i gang med det, erkender urmageren, inden han fortsætter med arbejdet på et gammelt ur, der ligger adskilt foran ham på arbejdsbordet.

01:57

38-årige Christian Lass har forladt ure-landet Schweiz til fordel for Haaby. Herfra vil han betjene kunder i hele verden.

Luk video