Gravide Louise om vaccinetilbud: - Jeg skal sove på det, men jeg hælder til at få den

Gravide og ammende kan nu blive vaccineret mod coronavirus, og for Louise Guldberg Dégas, der er gravid i femte måned, er det gode nyheder, selvom hun mener, beslutningen er svær.

Onsdag meldte Sundhedsstyrelsen ud, at man nu anbefaler gravide og ammende at blive vaccineret mod coronavirus. Det gør man på baggrund af en gennemgang af data og anbefalinger fra andre lande, blandt andet USA, Israel og Canada. 

Med til beslutningen hører den kendsgerning, at gravide er i særlig risiko for at få et alvorligt forløb, hvis de bliver smittet med covid-19. 

For Louise Guldberg Dégas fra Glamsbjerg er det godt nyt. Hun er 21 uger henne i sin graviditet, men til trods for muligheden har hun endnu ikke booket en tid til at få prikket. 

- Jeg tænker, at der lige går nogle dage, hvor jeg vil snakke med min mand, og hvor jeg vil mærke efter nede i maven, hvad der er det rigtige at gøre. Men jeg er rigtig taknemmelig for, at der er åbnet for gravide, så man får muligheden for at vælge selv, siger hun til TV 2 Fyn. 

Hun fortæller, at hvis hun ikke var gravid, ville hun ikke være i tvivl om, at hun ville vælge vaccinen til. 

- Jeg synes, det er en svær beslutning, når det ikke kun er mig selv, jeg skal tænke på, fordi jeg også har en lille inde i maven. Jeg synes ikke, at man ved nok om det endnu, og det gør mig bekymret, men jeg vil også rigtig gerne vaccineres, siger hun. 

Svært forløb gør indtryk

37-årige Louise Guldberg Dégas fortæller, at hendes usikkerhed er drevet af, at hun får indtryk, der påvirker hende i begge retninger. 

På den ene side er tvivlen drevet af at flere i hendes terminsgruppe på Facebook fortæller, de ikke vil have vaccinen, mens hun på den anden side kender til en konkret situation, hvor en veninde mærkede på nærmeste hold, at gravide kan blive særligt hårdt ramt af virussen. 

- Min veninde i Spanien havde et alvorligt forløb. Hun blev indlagt og havde det selv rigtig skidt, og hendes livmoder stoppede med at virke. Hun lå på intensiv i tre dage, og de sagde til hende: Vi tager din lille pige ud af maven, siger hun.

Venindes livmoder begyndte at virke igen, og datteren overleve, men blev født meget lille, tre uger for tidligt. Samtidig døjer moderen stadig med eftervirkninger af sygdommen. 

- Det påvirker mig sindssygt meget, at en så tæt på mig har så alvorligt et forløb med en baby i maven, siger Louise Guldberg Dégas. 

Fem år med fertilitetsbehandlinger

Når Louise Guldberg Dégas tænker særligt meget over, hvorvidt hun vil takke ja til tilbuddet, hænger det også sammen med, at hun sammen med sin mand har forsøgt at få et barn i fem år, hvilket også har involveret fertilitetsbehandling. 

Derfor har hun været særligt opmærksom på at holde sig uden for smittefare, mens pandemien har stået på. 

- Jeg passer godt på mig selv. Det gør jeg. Og jeg er heldigvis på en arbejdsplads, hvor vi ikke er ret mange mennesker, og det priser jeg mig lykkelig for.

Trods tvivl, hælder Louise Guldberg Dégas til at få vaccine, og selv hvis hun ikke gjorde, er hun glad for, at det nu er en mulighed. 

- Det er fedt, fordi det er den vej, jeg de seneste uger har håbet, det gik. Og fedt, fordi selvom jeg er i tvivl, så betyder det rigtig meget, at man selv kan vælge nu, siger hun. 

Sundhedsstyrelsen anbefaler ud fra et forsigtighedsprincip gravide at blive vaccineret i andet eller tredje trimester. Efter aftale med læge kan man dog godt vaccineres i første trimester. 

Sundhedsstyrelsen vurderer, at antallet af gravide og ammende, der endnu ikke er vaccineret, udgør cirka 100.000 personer.


Her kan du læse om vaccination til gravide og ammende