I det fynske folks tjeneste

Så blev det påske i Tommerup

Påsken og lam hører sammen på flere måder, og mange fåreavlere får deres flokke stærkt forøget i påskedagene. Her den niende lille ny hos Kristian Wraae i Tommerup.

00:34

1 af 2

Onsdag eftermiddag kunne TV 2/FYNs reporter, Kristian Wraae, der også holder får, hilse det niende lam velkommen indenfor de seneste dage og skyndte sig at filme det med sin mobil.

Han forventer at nå op på omkring 22 den nærmeste tid.

Den lille hvide nummer ni er et gimmerlam (hunlam) af racen islandske får, men Kristian Wraae har også to Gotlændere.

Han oplyser at får i gennemsnit får 1,7 lam. Kun sjældent får de trillinger. De fleste klarer selv fødslen uden problemer. Hidtil har Kristian Wraae kun skullet hjælpe et enkelt nyfødt lam med at komme op at stå.

Hovedparten af danske fåreavleres 100.000 moderdyr føder deres lam i marts og april.

Læmmetid er årets store begivenhed i fåreholdet, så derfor åbner mange avlere dørene lørdag den 15. april til Fårets Dag. 

Her kan børn og barnlige sjæle komme helt tæt på de små uldne påskelam. Du kan læse mere hos Dansk Fåreavl.

Udover at være en forårsbebuder, er lam tæt knyttet til påsken ogJesus.

I biblen bliver Jesus mange  steder kaldt Guds lam, og lam bruges som symbol på Jesus i salmer og kirkekunst.

Et hvidt lam med en rød fane optræder ofte i kalkmalerier, altertavler og glasmosaikker som et symbol på  Jesus' genopstandelse. Den hvide farve symboliserer uskyld og renhed, mens den røde fane symboliserer Jesus'  blod ved korsfæstelsen.

Lam optræder også andre steder i religiøs sammenhæng:

Israelitternes redning

I Det Gamle Testamente kan vi læse om, at Gud sendte ti plager over egypterne for få Farao til at frigive israelitterne. De var nemlig slaver i Egypten. Til sidst sendte Gud dødens engel gennem landet. Israelitterne havde fået bud fra Gud om at slagte et lam og smøre dets blod på dørstolperne til deres hjem, og her gik dødens engel forbi. Ligesom lammets blod reddede israelitterne, redder Jesus´ død på korset mennesket fra at skulle dø uden håb om evigt liv.

Syndebuk
Begrebet syndebuk har vi fra et ritual, som jøderne gennemførte ved den årlige fest Yom Kippur. Præsterne ved templet tog et lam med til byens grænse. Her lagde de alle folkets synder på det uskyldige dyr og jog det ud i ørkenen. Det blev gjort til syndebuk, altså til det dyr som bar menneskers synder og tog straffen for dem. Syndebukken er derfor også et godt billede på, hvad Jesus´ død betyder.

Kilde: Folkekirken.dk