I det fynske folks tjeneste

Gymnasieelever er splittede: Det er svært at tage stilling til aktiv dødshjælp

Aktiv dødshjælp deler gymnasieelever. Er de for eller imod aktiv dødshjælp? Og hvad med dig?

00:18

2.X på Mulernes Legatskole i Odense tager stilling til aktiv dødshjælp. Video: Malte JørstadDet er en mørk mandag morgen på Mulernes Legatskole i Odense. Eleverne fra 2.X er ved at være fuldtallige, og fraværstællingen til første modul begynder. Første modul er religion, og dagens tema er aktiv dødshjælp. 

Splittede elever

I religionundervisningen på 2.x på Mulernes Legatskole er diskussionen om aktiv dødshjælp allerede i gang.

Hvor går grænsen så? Hvornår er man syg nok? Hvornår ved man virkeligt, at der ikke er noget håb?

Frida Bomskov Sigersted, elev i 2.X


- Det er et frit land. Jeg synes, at man har ret til, når man selv synes, det er forbi, at det så også er forbi, siger William Vig Stæremose.

Se hele minidokumentaren om aktiv dødshjælp her:

- Men man skal også tage højde for personer, der er psykisk ustabile, som tit kan skifte mening, siger Rasmus Saugmann Sørensen og tilføjer:

- Hvis man så giver dem muligheden for at få aktiv dødshjælp, så er det vel på en måde at begå et mord, hvis personen ville have ændret mening igen.

Eleverne i det hvide klasselokale er splittede. Nogen er for, andre er imod, men en ting, er eleverne helt enige om. Nemlig, at det er et svært emne at tage stilling til.

Din død, dit valg?

I denne uge sætter TV 2/Fyn fokus på aktiv dødshjælp. Det gør vi efter den fynske læge Svend Lings i september blev dømt for at have hjulpet syge patienter med at begå selvmord. Hvem skal bestemme, hvornår du skal dø?

Se mere

-Hvor går grænsen så? Hvornår er man syg nok? Hvornår ved man virkeligt, at der ikke er noget håb? spørger Frida Bomskov Sigersted.

Den almene dannelse

Målet for undervisningen er ikke, at eleverne skal blive enige. Klassens underviser Jacob Friis synes, at det er vigtigt at eleverne tager stilling til emnet, hvorfor det også er kommet på skoleskemaet for 2.g-klassen.

01:26

Video: Malte Jørstad

Luk video

- Den her almene dannelse er en ret stor del af det, at tage en ungdomsuddannelse. Det er ret vigtigt at kunne forholde sig til nogle af de her store ting, fortæller han.

Læs også Farlig glidebane eller en menneskeret? Her er argumenterne for og imod aktiv dødshjælp

2.x er langt fra de eneste danskere, der har taget stilling til emnet.

I 2017 svarede 72 procent af danskerne nej til spørgsmålet om, hvorvidt Danmark bør fastholde sit forbud mod aktiv dødshjælp i en undersøgelse af YouGov for Kristeligt Dagblad.

Det er også et vigtigt emne, at tage stilling til, mener 2.x' religionsunderviser, Jacob Friis. 

- Aktiv dødshjælp og de etiske overvejelser bag det, er en ret stor del af det at være menneske.

BRUG FOR HJÆLP?

  • Livslinjen. Har du selvmordstanker, så ring til Livslinien på 70 20 12 01. Du kan være anonym. 
  • Psykiatrifonden. Ring eller chat eller skriv og få faglig rådgivning. Ring på 39 25 25 25. Du kan være anonym. Pårørende kan også henvende sig til Psykiatrifonden.
  • Depressionsforeningen. Depressionsforeningen er for depressionsramte, bipolare og pårørende, der har brug for at tale med nogen, der forstår og lytter. Ring på 33 12 47 74.
  • Psykiatrisk skadestue. Ved behov for akut psykiatrisk hjælp, så kontakt psykiatrisk skadestue. Læs mere her.
  • Akut. Hvis din tilstand er akut, så ring 112.