I det fynske folks tjeneste

Dømt for at hjælpe til selvmord: Svend Lings rådgiver fortsat ind i døden

Den tidligere læge Svend Lings, der er dømt for at medvirke til selvmord, fortsætter med at rådgive syge ind i døden ved hjælp af en selvmordsmanual.

Cirka hver anden dag får den pensionerede læge Svend Lings henvendelser fra personer, der ønsker hjælp til at begå selvmord. Foto: Morten Albek

Selvom han er dømt for at medvirke til selvmod ved både Retten i Svendborg, Østre Landsret og Højesteret, får den tidligere læge Svend Lings stadig henvendelser fra folk, der vil have hjælp til at dø.

Cirka hver anden dag kommer der en ny henvendelse, og når det sker, svarer Svend Lings. 

- Jeg rådgiver så godt, jeg kan. Det gør jeg ud fra den selvmordsmanual, jeg har lavet, og som ligger frit tilgængeligt på nettet, siger han. 

Læs også Svend Lings dømt i Højesteret: - Det kan jeg ikke leve med

Henvendelserne kommer både via mail og telefon fra syge eller pårørende til syge, som Svend Lings rådgiver. 

Første gang, Svend Lings blev dømt for at medvirke til selvmord og selvmordsforsøg, var 26. september, hvor han blev idømt 40 dages betinget fængsel ved Retten i Svendborg. Dommen ankede han til Landsretten, hvor  dommen blev skærpet til 60 dages betinget fængsel. 

Selvmordsmanualen er blevet opdateret en gang imellem, men ellers er det den samme vejledning, jeg giver til folk

Svend Lings, tidligere læge

Efterfølgende får Svend Lings lov til at få sin sag behandlet ved Højesteret, hvor dommen i september 2019 blev stadfæstet. Men det har ikke fået den tidligere læge til at afstå fra at rådgive folk til at begå selvmord. 

- Selvmordsmanualen er blevet opdateret en gang imellem, men ellers er det den samme vejledning, jeg giver til folk, siger han. 

- Viser behov for aktiv dødshjælp 

Ifølge den pensionerede læge, der i 2017 mistede sin autorisation, er de mange henvendelser om selvmord et udtryk for, at lovgivningen bør laves om. 

- Det viser bare, at der er et behov for aktiv dødshjælp, siger Svend Lings. 

Du er tidligere blevet idømt en betinget fængselsdom for at hjælpe syge mennesker til at begå selvmord. Nu fortæller du, at du stadig får mange henvendelser fra folk. Vejleder du stadig folk til, hvordan de kan begå selvmord?

- Ja. Det, jeg måtte blive udsat for, er ingenting i forhold til, hvad de, der beder om min hjælp, skal holde ud.

Svend Lings bekræfter, at der er lykkedes for mange af de folk, der har henvendt sig, at begå selvmord. Af gode grunde ved han jo ikke, om det er lykkedes i alle tilfælde. 

BRUG FOR HJÆLP?

Livslinjen

Har du selvmordstanker, så ring til Livslinien på 70 20 12 01. Du kan være anonym. 

 

Psykiatrifonden

Ring eller chat eller skriv og få faglig rådgivning. Ring på 39 25 25 25. Du kan være anonym. Pårørende kan også henvende sig til Psykiatrifonden.

 

Depressionsforeningen

Depressionsforeningen er for depressionsramte, bipolare og pårørende, der har brug for at tale med nogen, der forstår og lytter. Ring på 33 12 47 74.

 

Psykiatrisk skadestue

Ved behov for akut psykiatrisk hjælp, så kontakt psykiatrisk skadestue. Læs mere her.

 

Akut

Hvis din tilstand er akut, så ring 112.