I det fynske folks tjeneste

Egeskovs gamle slotspark fyldes med moderne kunst

Dansk og international samtidskunst og videoinstallationer vil sætte et markant præg på dette års Heartland Festival.

Foto: Fabrice Coffrini / Scanpix

Heartland Festival på Egeskov løfter nu sløret for festivalens kunstprogram. Der lægges i år op til et spektakulært møde mellem slottets historiske omgivelser og moderne kunst. 

Som noget nyt vil der være to kunstprogrammer på festivalen, et internationalt og et dansk. Det danske kunstprogram består primært af installationer og performances, som kan opleves rundt omkring i Egeskovs parkområde i dagslys.

Om aftenen overtager den amerikanske medie- og konceptkunstner Tony Oursler landskabet med store udendørs videoinstallationer, der vil lyse omgivelserne op med biograflignende værker.

Læs også R.E.M.-forsanger Michael Stipe kommer til Heartland

Fakta om Tony Oursler

Tony Oursler (født 1957 i New York City) er en af de væsentligste mediekunstnere i de sidste 25 år.
  • Han var en pioner inden for videokunsten og med til at få kunstverdenen til at anerkende videokunst som en etableret genre i kunstverdenen. Oursler blev berømt for at skabe hvad han selv kalder ”et tredje rum”, der er skabt i sammenstødet mellem TV-skærmens, biograflærredets eller computerens flade billedrum og den fysiske verdens konkrete rum. Det opnår han ved at projektere film (med lyd) på alt andet end typiske billedflader – fx røg, træer eller bygninger.
  • Ourslers arbejder findes i de permanente samlinger på en lang række af verdens fineste museer.

Der vil for eksempel være videoprojektioner med store talende menneskehoveder, der bliver kastet op på træer og give indtryk af de som store genfærd taler direkte til publikum i slotsparken.

Denne internationale del af festivalens kunstprogram har fået titlen Heartland Contemporary, og der er tale om en Danmarkspremiere på Tony Ourslers værkserie "The Influence Machine", der tidligere har været vist på blandt andet kunstmuseet Tate Modern i London.

- Tony Oursler er en af videokunstens grundlæggere, og han var med til at få etableret videokunst som en anerkendt kunstform på linje med for eksempel maleri og skulptur. Det har haft enorm betydning siden 1980´erne, fortæller Rasmus Quistgaard, programchef på Heartland Festival. 

Udendørs kunstoplevelser

Det danske kunstprogram vil byde på værker af en række af de mest toneangivende samtidskunstnere herhjemme: Søren Behnke, Tina Maria Nielsen, Sophie Dupont, Cecilie Waagner Falkenstrøm, Magnus Petterson, Lars Worm og Dagmar Radmacher.

Alle dele af kunstprogrammet vil kunne opleves udendørs i Egeskovs klassiske slotslandskab.

Den danske del af kunstprogrammet hedder Heartland Temporary og er samlet omkring temaet "midlertidighed".

- Det kan forstås som en kommentar til vores hastigt forandrende verden, hvor vi mennesker reduceres til midlertidige kustoder over den udvikling, vi selv har sat i værk. Og kunstværkerne vil også spejle festivalens midlertidige placering i Egeskovs haveanlæg, fortæller kurator Henriette Noermark.

For første gang har Heartland Festival i år også inviteret en dansk kunstner til at skabe et værk specielt til dette års festival. Værket, der er et litografi af John Kørner, kan ses og købes på festivalen. Tanken er at den fynske festival hvert år inviterer en ny kunster til at skabe et værk til dette formål.

Heartland Festival foregår fra den 2. til den 4. juni i parken omkring Egeskov med de fire forskellige såkaldte programsøjler: Kunst, musik, mad og samtaler.

Værker i Heartland Temporary

Søren Behncke – King of The Road
Skulpturen King of The Road af Søren Behncke er en full size lastbil af træ og pap - en homage til den globale samhandel og en generel kommentar til vores menneskelige trang til at besjæle døde ting. Lastbilens cargo er en art varekatalog over forbrugsgoder købt i en bestemt periode. Skulpturen er en tidskapsel.
 
Sophie Dupont – We Always Carry Our Body
Sophie Duponts kropslige performance We Always Carry Our Body, som vil finde sted én gang dagligt. Duponts performance er en poetisk refleksion over krop, sind og medmenneskelige relationer og hun bruger sin krop som redskab i performancen.
 
Cecilie Waagner Falkenstrøm – To Be Frank
Den interaktive dialog-app, To Be Frank udforsker de eksistentielle og etiske dilemmaer, der opstår i vores møde med kunstig intelligens. I det interaktive kunstværk er beskueren ikke blot en passiv modtager, men en aktiv medskaber af værkets eksistentielle mulighedsrum.
 
Tina Maria Nielsen – Invasion
60 polerede bronzestøbte mobiltelefoner udgør værket Invasion af Tina Maria Nielsen. Mobiltelefonen signalerer en skrøbelighed i såvel visuelt udtryk som funktion: Telefonen er et allestedsnærværende synonym for social interaktion, men henslængt og efterladt i græsset signalerer den et tab af privatliv, af kommunikation og en potentiel angst for fare.
 
Magnus Pettersen – Soft
Magnus Pettersens skulptur Soft består af tre pigmentindfarvede betonstole sat sammen til en bænkinstallation. De smukke farver ophøjer det ellers kedelige, hverdagslige materiale og værket kommenterer på tidligere tiders ikoniske designstole og vores måde atdfewfewfegfwegfewiske designstole og vores mmmen kommenterer de på   - som sonlig sfære der er tioner og hun bruger sin krode at være tilstede på.
 
Lars Worm – GoldLicker
Skulpturen Goldlicker af kunstner Lars Worm er en rød jerntunge, som iøjefaldende er placeret med spidsen i åen. Det minimalistiske værk spejler og går direkte i dialog med naturens elementer og er en legende, ærlig og humoristisk indslag, der skal pirre publikums nysgerrighed.
 
Dagmar Radmacher – Those Who Intend To Leave Have Already Gone
Dagmar Radmachers installation Those Who Intend To Leave Have Already Gone består af en række hæklede garntelte i varierende størrelser, som hænger fra en eksisterende jernstruktur i et af Egeskovs haverum. I en programsat performance vil hun optrævle og dekonstruere elementer af installationen.
 
Heartland Festivals Kunstprogram præsenteres i samarbejde med Kulturlaboratoriet Prxjects By Mercedes Benz.

Læs også Heartland klar med nye navne: Cohen på dansk og Veto