Læge fragter medicin til krigen: - Det er også vores krig det her

Læge Mikkel Quaade samler medicin ind til det krigsramte Ukraine, der har hårdt brug for sundhedsfaglige forsyninger.

Mikkel Quaade undersøger de forskellige poser, der indeholder alt fra medicin til plaster og forbinding samt andet udstyr, der kan hjælpe sårede fra krigen i Ukraine.

Han er praktiserende læge i Ringe og har allerede været på én tur til grænsen mellem Polen og Ukraine, og nu er han klar til endnu en omgang med forsyninger fra lægekollegaer rundt på Fyn.

- Planen er, at vi smutter afsted, mig og min kammerat på torsdag efter arbejde. Jeg skal lige have styr på mine egne patienter, og så regner vi med at være fremme fredag morgen, forklarer Mikkel Quaade.

Han skrev ud til sine kollegaer i hele Region Syddanmark.

- Jeg mærker kæmpe opbakning, så jeg føler, at jeg gør det rigtige, siger han.

Overskud af hjælp

Al den indsamlede medicin bliver opbevaret under lås og slå et hemmeligt sted på Fyn, indtil det skal fragtes til det krigsramte Ukraine i den kommende uge. Men der er både indleveret gamle lægetasker og bunkevis af medicin. 

quote Det er også vores krig det her. Altså, det er også vores kamp, og jeg føler mig et eller andet sted presset til at reagere og gøre noget

Mikkel Quade, praktiserende læge

- Det er ting, som er i overskud og lige på kanten til at skulle skrottes, vi samler ind, forklarer Mikkel Quaade.

Han ser frem til at kunne aflevere det hele et sted, hvor der er stort behov for det, sådan som han oplevede det, da han sidst var afsted. 

Mikkel Quaade har allerede været ved grænsen mellem Polen og Ukraine én gang.
Mikkel Quaade har allerede været ved grænsen mellem Polen og Ukraine én gang.
Foto: Privatfoto

- Busserne åbnede og småbørnsfamilier kom ud. Halvdelen af dem var jo helt slukket i blikket og i dyb krise, siger han.

Vores krig

Mange fynboer har hjulpet på forskellige måder. Busser er sendt til grænsen for at tage flygtninge med hjem, folk har sendt alt fra tøj til hygiejneprodukter med og flere har åbnet deres hjem for familier på flugt.

De seneste uger har flere nødhjælpsorganisationerne bedt om specifik hjælp.

- Jeg har fået en liste fra min kontakt, som jeg fik en ukrainer i Danmark til at oversætte, og det var medicin, antibiotika og smertestillende, der blev efterspurgt, forklarer Mikkel Quaade.

Det kan en anden fynsk læge, Mikkel Præst også skrive under på. Han er frivillig læge for organisationen Ukraine-Denmark Humanitarians, der leverer nødhjælp til Ukraine og samarbejder om at sende 3D-printede dele til årepresser til det krigsramte land.

- De er ved at løbe tør for sundhedsfaglige forsyninger, og det er meget simple ting, de mangler. Det er ikke tæpper og bamser, der har brug for ved frontlinjen, hvor folk bliver bombet, de har brug for årepres, siger Mikkel Præst.

Meget forskellig medicin bliver sendt til sårede i krigen.
Meget forskellig medicin bliver sendt til sårede i krigen.
Foto: Morten Albek

Mikkel Quaade føler sig derfor nødsaget til at yde den nødhjælp, han er i gang med.

- Det er også vores krig det her. Altså, det er også vores kamp, og jeg føler mig et eller andet sted presset til at reagere og gøre noget, fastslår han. 

Oversigt

    Oversigt