Fynboer 3D-printer hjælp til Ukraine: - Har man et årepres, kan man redde liv

Midt i orkanens øje i Kyiv er der brug for hjælp til de sårede ukrainere. Det hjælper hundredevis af danskere med for tiden ved at 3D-printe dele til årepresser, der direkte kan redde liv.

Rigtig mange fynboer har i løbet af de seneste to uger bidraget med forskellig hjælp til ukrainere i nød. Flygtninge er hentet i busser til Fyn, private har åbnet deres hjem og frivillige har sendt donationer afsted og været med til at gøre det nye asylcenter på Langeland klar.

Og nu er hjælpen blevet endnu mere teknologisk. Hundredevis af IT-nørder i hele landet er nemlig begyndt at 3D-printe dele til årepresser, som bliver sendt direkte til frontlinjen.

- De er ved at løbe tør for sundhedsfaglige forsyninger, og det er meget simple ting, de mangler. Det er ikke tæpper og bamser, der har brug for ved frontlinjen, hvor folk bliver bombet, de har brug for årepres, siger Mikkel Præst, der er traumelæge på OUH og frivillig læge for organisationen Ukraine-Denmark Humanitarians, der leverer nødhjælp til Ukraine.

Hvad er årepresser?

Startede under corona

Da coronapandemien for alvor brød ud for to år siden, gik der ikke længe, før værnemidlerne slap op. Dengang satte Mikkel Præst og en anden læge sig ned med virksomheden AM Hub, der beskæftiger sig med 3D-print, for at finde ud af, hvordan man kunne hjælpe. Løsningen blev 3D-printede visirholdere.

Og tankegangen kunne nemt genbruges med en ny krise for døren.

Mikkel Præst er med til at hjælpe med at få det medicinske udstyr til Ukraine.
Mikkel Præst er med til at hjælpe med at få det medicinske udstyr til Ukraine.
Foto: Ole Holbech

- Jeg talte med min kammerat og kollega Michael, der er med i den nystartede nødhjælpsorganistion. Og han fortalte, at der er brug for årepres til hurtigt at kunne standse blødninger og hurtigt behandling, siger han og tilføjer:

- For det er som under corona, hvor markedet slugte alt. Ukraine har ikke de største ressourcer, så de har ikke haft mulighed for at købe alt ind.

quote Det er utrolig flot, og jeg er meget taknemmelig over de muligheder, vi har. Det er muligheder, vi ikke havde under Første eller Anden Verdenskrig

Mikkel Præst, traumelæge

Og kollegaen Michael kan rapportere direkte fra Kyiv.

- Der har været tunge bombardementer i det nordlige Ukraine i nat, og der går meldinger om, at hospitalerne i Kyiv er hårdt presset. Så det vil have en enorm effekt med årepressene, siger han til Mikkel Præst på en Facetime-forbindelse.

Det tager kun 12 sekunder at lægge en årepresse lavet af 3D-printede materialer.
Fotograf: Ole Holbech Redigering: Julie Lapp

5.000 til 10.000 klar

På mandag bliver den første store sending årepresse sendt afsted mod frontlinjen. Allesammen produceret af frivillige kræfter, der har 3D-printere i hjemmet og som er en del af organisationen Makershelp.com. Et sted mellem 800 og 1.000 maskiner er pt i gang med at printe i danske hjem.

- Det er utrolig flot, og jeg er meget taknemmelig over de muligheder, vi har. Det er muligheder, vi ikke havde under Første eller Anden Verdenskrig, siger Mikkel Præst. 

Systuer står klar i Ukraine til at sætte årepressene sammen, til når mellem 5.000 og 10.000 årepresse rammer Kyiv mandag. 

Hvem er Makers Help?

Flere fynboer hjælper til med at printe delene til nødhjælpen.

Den fynske traumelæge er rigtig glad for de mange 3D-printede dele, han og organisationen har modtaget og nu er klar til at sende afsted.

- Vi ved ikke, hvornår vi ikke kan operere mere, så jo mere, vi kan få ind, des bedre er det, siger Mikkel Præst.

Man kan finde 3D-printere ned til 2.000 kroner, der kan hjælpe med at lave delene.
Man kan finde 3D-printere ned til 2.000 kroner, der kan hjælpe med at lave delene.
Foto: Ole Holbech

Oversigt

    Oversigt