Metalstykker fløj gennem byen under stormen: Naboer kræver ikonisk fabrik sikret eller revet ned

Beboere i Højrup kræver landsbyens gamle fabriksbygning Viking revet ned. I weekenden, hvor stormen Malik var på spil, røg træ, metalstykker og tagplader ned fra den gamle fabriksbygning.

Det var ikke ufarligt at bevæge sig rundt i Højrup under weekendens voldsomme blæsevejr.

Stormen Malik rev dele af taget af den forfaldne og tomme fabriksbygning midt i byen, og fik træ- og metalstykker til at fyge gennem Højrup.

Derfor kræver naboerne handling for at få gjort noget ved fabriksbygningen.

- Vi har arbejdet mange gange på at få gjort noget ved den, men desværre lykkes det ikke rigtig, selvom kommunen har vurderet den til at være til fare for beboerne i området, siger Hanne Højgaard, der er pensionist og bor tæt på fabriksbygningen i Højrup.

Var et stort aktiv i byen

Hanne Højgaard har boet i Højrup siden 1969, og hun husker dengang, fabrikken var i fuld vigør. Dengang var fabrikken af stor betydning for byen.

- Den var et meget stort aktiv for byen, fordi stort set det halve af byen arbejdede der. Da var den et kæmpe aktiv, men det er den absolut ikke mere, fortæller Hanne Højgaard.

Allerede i 2007 påpegede flere indbyggere behovet for at finde en løsning på fabriksbygningen, der står og forfalder. Ti år efter, i 2017, forsøgte de igen at få bugt med bygningen, men fortsat uden held.

Nu håber Hanne Højgaard alligevel, at kommunen og den private ejer får sikret bygningen eller revet den ned, da den kan være til fare for andre.

- Der går en meget befærdet cykel- og gangsti, der ligger klods op ad fabrikken, og der ligger tit både tagplader og tagrender og søm og alt muligt dernede, siger hun.

Flere steder er tagbeklædningen lavet af asbestplader. Mange er blæst ned.
Flere steder er tagbeklædningen lavet af asbestplader. Mange er blæst ned.
Foto: Ole Holbech

- Ovre i naboens have lå der tagplader og alt muligt, der er fløjet tværs over vejen, og der kunne jo ligeså godt være nogen, der havde fået det i hovedet. Hvis selve den rene, pæne bygning kunne komme til at stå tilbage, vedligeholdt sammen med området dernede, så kunne vi sagtens leve med det, men ellers er det største ønske at få den væk, siger Hanne Højgaard.

TV 2 Fyn har forsøgt at få en kommentar fra ejer Preben Heinrich Würtz, men han ønskede på ingen måde at udtale sig om fabriksbygningen, da han blev kontaktet.

- Du bedes lade være med at kontakte mig igen, lød det korte svar.

Træ og tagpap er også fløjet ned fra taget efter stormen Maliks rasen i weekenden.
Træ og tagpap er også fløjet ned fra taget efter stormen Maliks rasen i weekenden.
Foto: Ole Holbech
Det tjærebelagte tagpap ligger og flyder i haverne omkring fabrikken.
Det tjærebelagte tagpap ligger og flyder i haverne omkring fabrikken.
Foto: Ole Holbech

Oversigt

    Oversigt