Mur der skal beskytte Faaborg mod stormflod gavner ikke alle

En mur, der skal beskytte Faaborg mod fremtidige oversvømmelser er på tegnebrættet, og borgerne skal selv være med til at betale for den. Men det er ikke alle, der vil få gavn af den kommende klimatilpasning.

Det ser dramatisk ud, når vandet stiger ind over kajerne i Faaborg.

Problemer med oversvømmelse i Faaborg opstår især, når vand, der er presset op i i den østlige del af Østersøen af storm, vender tilbage og presses ind i Det Sydfynske Øhav og Faaborg Fjord.

Edvin Sanggaard har boet på Færgevej siden 2013, og vandet har været tæt på flere gange:

- Den ene gang var det ikke så højt, at vi tog tiltag til noget, men i anden omgang anbefalede Beredskab Fyn, at vi beskyttede os med sandsække. Og der havde kommunen sørget for, at vi kunne hente nogle sandsække og selv fylde dem op og lægge for døren. Men vandet nåede ikke op til vores hus.

Brev til 1000 borgere

Edvin Sanggaard er en af de 1000 borgere, der nu har modtaget brev fra Faaborg-Midtfyn kommune om den kommende stormflodssikring. Sikringen kommer til at bestå af en mur langs hele den gamle kystlinie ind mod byen. En mur, der kan holde vand ude op til to en halv meter over daglig vande, og vel at mærke en mur, der beskytter hans bolig.

- Jeg synes, at det er rigtig fint, at vi bliver inddraget i overvejelserne om, hvordan man vil løse det, siger Edvin Sanggaard.

I brevet står der også, at borgerne skal være med til at betale, men ikke hvor meget det kommer til at koste.

- Vi ser frem til at blive orienteret om, hvad det eventuelt kan beløbe sig til, og så må vi tage den der fra og se, om vi kan se rimeligheden i det, siger Edvin Sanggaard.

Håber på statslig medfinansiering

Borgmester Hans Stavnsager (S) håber, at staten vil betale en del af beløbet.

- Det er jo nogle store udfordringer, vi står med i fremtiden. Jeg ved, at der er mange af mine andre kollegaer rundt omkring i landet, der har det samme budskab til regeringen og Folketinget, at vi synes, når vi snakker klimatilpasning, at så burde staten også løfte en del af ansvaret økonomisk.

quote Så må man finde et alternativ til os, der ligger på den forkerte side af muren, der engang kommer

Line Klivager, Faaborg Røgeri og Cafe

Men det er ikke alle, der får hjælp af den kommende mur. Dem der ligger på ydersiden skal fortsat selv kæmpe med vandet.

En af dem er Line Klivager, der i 21 år har drevet Faaborg Røgeri og Cafe. Hun har gang på gang kæmpet mod stormflod. 

I 2019 fortalte hun TV 2 Fyn, hvordan det var, da hendes virksomhed igen var omgivet af vand:

- I går forberedte vi den her water tube, som vi har rullet ud og fyldt med vand. Der ligger 25.000 liter vand i den her "søpølse". Det var første gang, vi skulle have den rullet ud for at se, om den virkede, og ja, den fungerede bare perfekt.

Du fortæller, at du har stået i den her situation før. Fortæl lige, hvordan det er at stå i den her situation en gang til.

- Det er vildt, og det er kaotisk, og det er selvfølgelig ikke særlig sjovt.

Ligger udenfor muren

Men da røgeriet ligger udenfor den kommede mur, kan det stadigvæk blive ramt af stormflod.

- Det er klart, at man selvfølgelig ikke kan sikre alt og alle. Det er jeg helt indforstået med. Selvfølgelig havde det været super fedt, hvis man bare kunne have lavet en kæmpe mur rundt om hele byen, og i hvert fald havnen, der også bliver berørt. Men det er jo helt fair. Men så må man finde et alternativ til os, der ligger på den forkerte side af muren, der engang kommer, siger Line Klivager.

Line Klivager håber på, at der også kommer en løsning for hende.

- Hvis muren kommer, og vi ligger på den forkerte side af den, kunne jeg godt tænke mig, at vi havde noget mere permanent, i hvert fald i vinterhalvåret, sådan så vi fik lov til at lave noget mere ordentlig højvandsikring hernede generelt.

Den 16 august er interesserede indbudt til havnevandring, og den 29 august er der borgermøde, hvor de mulige løsninger på stormflodsikringen bliver præsenteret af landskabsarkitekterne fra Schønherr.

Men hvornår stormsikringen står klar er endnu ikke helt sikkert.

- Der kommer til at gå nogle år, inden vi er klar. Til gengæld skulle det gerne være en sikring, der kommer til, i hvert fald de næste 100 år, at sikre Faaborg imod oversvømmelser, siger Hans Stavnsager.

De tager typisk tid, inden man bliver enige om, hvordan man sikrer sig mod stormflod. I Lohals på Langeland har kommunen og lokale i fælleskab fundet en løsning, der beskytter beboerne mod fremtidige oversvømmelser.

Oversigt

    Oversigt