I det fynske folks tjeneste

Søndag kan du møde Henning: Kæmper for at redde flere støvsugere

Henning Bager fra Nalle Støvsuger Center hjælper forskere og producenter med at få støvsugerne til at holde længere.

00:41

Alt for mange støvsugere bliver kasseret på grund af blot en enkelt lille fejl, mener Henning Bager fra Nalle Støvsuger Center. Video: Morten Grundholm

Det kan tit være et bøvl at reparere støvsugere, og det skyldes, at producenterne ikke laver ens reservedele eller at reservedelene hurtigt udgår.

- Jeg fatter ikke, at man ikke laver flere standard-komponenter, der kan bruges til alle støvsugere, siger Henning Bager, der er reparatør og sælger hos Nalle Støvsuger Center i Odense.

Desuden kan støvsugermotorerne være kapslet helt ind i plastik, så selv en lille fejl som for eksempel et stykke kul, der er brændt af, ikke kan laves, fordi man ikke kan komme ind til motoren.

Og det irriterer Henning Bager. For det medfører, at selv en mindre defekt betyder, at støvsugeren skal smides ud.

Læs også Frit Lejde: Her er støvsugeren, som ikke skal smides ud

En undersøgelse fra Syddansk Universitet viser, at over to tredjedele af de støvsugere, der smides ud på genbrugscentrene, virker enten helt eller delvist, og at en mindre reparation kunne redde mange af dem fra shredder-døden.

Nilfisk: Stort svind

Henning Bager er med i TV 2/Fyns og Syddansk Universitets Frit Lejde-kampagne, og det er blandt andet muligt at få en snak med ham på Villestofte Genbrugsstation i Odense søndag mellem klokken 11 og 16. 

Den fynske støvsuger-reparatør har flere gange haft besøg af ingeniører fra blandt andre Nilfisk, der gerne vil have input til, hvordan man kan gøre støvsugerne mere holdbare og lettere at reparere.

- Og det er en stor tilfredsstillelse, at man kan få lov til at sætte sit fingeraftryk på fremtidige modeller, siger Henning Bager.

Læs også Frit lejde: Gymnasieelever fandt guld i gemmerne

Hos Nilfisk er direktør for social ansvar og bæredygtighed, Ann-Katrine Friis, enig med Henning Bager i, at der smides for mange maskiner ud.

- Der er et stort svind, og mange maskiner, der virker, bliver smidt ud. I andre lande, for eksempel England, er der et meget større genbrug af støvsugere og elektriske apparater, siger hun.  

00:18

Ann-Katrine Friis, Nilfisk

Luk video

Hun tror dog, at genbrugstrenden er på vej frem, og hun er spændt på, hvilke oplysninger Syddansk Universitet får ud af Frit Lejde kampagnen.

En af de ting, som Henning Bager mener kunne hjælpe reparatørerne, er, at de kunne aflevere støvsugere, som de har undersøgt, men som ikke kan repareres, gratis på genbrugsstationen.

- I dag tilbyder vi kunderne et gratis tjek på, om deres støvsuger kan repareres, men når vi så skal af med den på genbrugsstationen, skal vi betale for det. Det skal den enkelte forbruger ikke, hvis han bare smider den ud, siger Henning Bager. 

02:45 Luk video

Om Frit Lejde Kampagnen

Denne artikel er en del af TV 2/Fyns og Syddansk Universitets kampagne Frit Lejde.

 • Med Frit Lejde har alle fynboer mulighed for at indlevere deres kasserede el-apparater søndag den 25. november på de genbrugspladser, der er med i projektet. Dog med undtagelse af Assens, hvor indsamling sker lørdag.
 • Frit Lejde er et nyt forskningsprojekt. Bag projektet står Syddansk Universitet, TV 2/Fyn, Svendborg Kommune, Faaborg-Midtfyn Kommune, Odense Kommune og Assens Kommune.
 • Forskerne vil gerne have fynboerne til at indlevere deres kasserede el-apparater og i samme ombæring fortælle, hvorfor man har valgt at kassere det pågældende produkt.
 • Målet med projektet er at finde ud af, hvordan vi på den ene eller anden måde kan forlænge vores el-apparaters levetid.
 • Ofte er der slet ikke noget galt med de el-apparater, vi kasserer. Andre gange er det kun en enkelt komponent, der er i stykker.
 • Følgende genbrugspladser er med i projektet:
  Assens genbrugsplads, Torø Huse Vej 15, 5610 Assens: 24. november 10-16
  Faaborg Genbrugsstation, Mørkebjergvej 12, 5600 Faaborg: 25. november 10-16
  Genbrugsstationen Villestofte, Rugårdsvej 275, 5210 Odense NV: 25. november 10-16
  Genbrugsplads Svendborg, Miljøvej 10, 5700 Svendborg: 25. november 10-16
 • Forskerne tager både imod apparater, der virker, og dem der ikke gør. Alle apparater, der virker, bliver efterfølgende solgt på et loppemarked i Odense 9. december klokken 10-14
 • Loppemarkedet finder sted hos Odense Renovation på Snapindvej 21 i Odense. 
 • Forskerne tager imod alle el-apparater. Lige fra hårtørrere, håndpiskere, computere og telefoner. Det eneste, de ikke vil have, er hårde hvidevarer.
Se mere