I det fynske folks tjeneste

18 gange mere beskidt end toilet: Sådan kan mobilen gøres 99,9 procent ren

En mobilvask kan ifølge producenten rense din mobiltelefon for 99,9 procent af de bakterier, der sidder på den. Den kunne testes tirsdag i Odense.

00:24

Se, hvordan mobilvasken virker. Det tager cirka ti minutter at fjerne næsten alle bakterier med lys. Video: Ole Holbech / Emma Nygaard

Der er frygtelig mange bakterier på din mobiltelefon, og bakterierne kan være med til at sprede sygdomme.

Læs også Katinka går i skole uden sko og mobil: - Det er vildt hyggeligt

Ved at lægge mobiltelefonen i en såkaldt mobilvask kan du ved hjælp af UV-C-lysteknologi fjerne stort set alle bakterier på telefonen. 

- Vi bruger en lysteknologi, der er opfundet af den dansk-færøske læge Niels Finsen i 1903. Det er ikke nogen ny teknologi. Det er noget, han vandt en nobelpris for, siger Peter Borup, der er chef for ungeområdet i interesseorganisationen Ida. 

Fakta

Niels Finsen, der levede fra 1860 til 1904, blev den første færøske og danske nobelprismodtager i 1903. 

 

Han studerede lysets virkning på huden, og det er teknologi fra dengang, der har banet vejen til mobilvasken, som Ida fremviser. 

Se mere

18 gange mere beskidt end toilet

Ida er til stede på blandt andet Syddansk Universitet i Odense, hvor de studerende har mulighed for at komme forbi og få renset deres mobiltefoner. En "vask" tager cirka ti minutter.

Forskning fra USA viser, at en mobiltelefon er op til 18 gange mere beskidt end et offentligt toilet

UV-C-lyset nedbryder bakterierne, og effekten er desinficerende og kan endda neutralisere superbakterier, der har udviklet en resistens mod antibiotika. 

Kan man ikke bare bruge sprit?

Teknologien, der sidder i det her UV-C-lys, kommer fra sollyset, som er kunstigt genskabt lys, som renser telefonen, så den bliver 99,9 procent ren

Peter Borup

- Jo, det kan man godt. Ulempen ved at bruge bakteriesprit er, at den kan ødelægge touchfunktionen på mobiltelefonen. Teknologien, der sidder i det her UV-C-lys, kommer fra sollyset, som er kunstigt genskabt lys, som renser telefonen, så den bliver 99,9 procent ren, siger Peter Borup. 

Mobilvasken kan afprøves af studerende på Syddansk Universitet tirsdag. Ida håber, at mobilvasken kan være med til at reducere sygefraværet på landets universiteter, særligt i forbindelse med den næste tids eksamensperiode.

Fakta om bakterier

Bakterier findes overalt både uden på og inden i vores kroppe. Næsten alle bakterier er harmløse, og nogle er ligefrem gavnlige og nødvendige for os.

 

Også de bakterier, der bor på vores hud og slimhinder er gavnlige, idet de blokerer for, at skadelige bakterier kan få fodfæste.

 

Enkelte bakterier er i stand til at fremkalde sygdomme. Det skyldes oftest, at de er kommet et forkert sted hen.

 

Nogle bakterier bliver farlige, fordi de kommer fra andre dyr eller fra miljøet.

 

Kilde: Netdoktor

Se mere
01:29

Se hele interviewet med Peter Borup, der er chef for ungeområdet i Ingeniørforeningen i Danmark, IDA.

Luk video