I det fynske folks tjeneste

Advokat i juletræs-sag: Kæmperegning er helt usædvanlig

Et ægtepar er dømt for ulovlig beplantning. De skal nu betale 135.000 kroner for sagens omkostninger, hvilket er meget usædvanligt ifølge deres forsvarsadvokat.

00:36

Foto: Arkiv

- Den del, der har med sagsomkostningerne at gøre, den er vi utilfredse med. 

Det siger forsvarsadvokaten til det ægtepar fra Blommeslyst, som torsdag blev dømt for at have tilplantet 3.500 kvadratmeter jord, der er et såkaldt biologisk overdrev.

Ifølge naturbeskyttelseslovens paragraf 3, må man nemlig ikke foretage forandringer i den naturligt forekomne bevoksning.

Den er hel skæv. Det er ikke proportionalt, at man skal give fire gange så meget som bøden for sagens omkostninger.

Morten Knoth, Forsvarsadvokat. 

- De er selvfølgelig skuffede over dommen, men selve straffeudmålingen er vi principielt tilfredse med, siger Morten Knoth.

Parret er  idømt en bøde på 15.000 kroner hver, samtidig skal de også betale for sagens omkostninger. Parret havde nemlig et krav om, at der kom eksterne syns- og skønsfolk på sagen. En udgift der løber op på 135.000 kroner. 

Læs også Årets dyreste juletræ: Par får stor regning for ulovlige træer

- Den er hel skæv. Det er ikke proportionelt, at man skal give fire gange så meget som bøden for sagens omkostninger, siger forsvarsadvokaten. 

Er det ikke fair, at de selv betaler de ekstra omkostninger, når de selv har ønsket at få ekstern syn- og skønsfolk ud?

- Vi har været nødt til at foretage noget, der minder om en politimæssig efterforskning. Jeg mener, at man godt kunne have forventet, at politiet, inden de sender sagen til anklagermyndigheden, sendte en ekspert ud for at kigge på arealet.  

Det er Odense Kommune, der har anmeldt parret for den ulovlige beplantning. Ifølge forsvaradvokaten har kommunens vurdering af arealet udelukkende været på luftfotos. 

- Hvis man kigger på naturbeskyttelsesloven i dag, så skal der tages højde for bio-diversiteten. Det er jo et biologisk overdrev, og det kræver, at man foretager en feltundersøgelse, og at der kommer en ekspert ud og kigger på arealet, forklarer Morten Knoth.

Parret har nu besluttet, at de vil kære afgørelsen om sagens omkostninger, men de er endnu usikre på, om de vil anke hele dommen.