Indsats mod vandvidsbilisme: Hårdere straffe og bedre muligheder at gribe ind lokalt

Straffen for vanvidskørsel vil stige markant, og bilister vil kunne få taget deres bil i ny politisk aftale. Samtidig får kommunerne bedre muligheder at lave bump og hastighedsbegrænsninger.

Straffen for vanvidskørsel vil stige markant, og bilister vil kunne få taget deres bil i ny politisk aftale.

Et bredt flertal i Folketinget er enige om at skærpe straffen for vanvidskørsel betydeligt. Under særligt grove omstændigheder vil straffen kunne mere end fordobles.

Det skriver Justitsministeriet i en meddelelse.

- Vi skærper straffen for vanvidsbilisme på en lang række områder, styrker politiets mulighed for at beslaglægge biler brugt til vanvidskørsel på stedet og giver samtidig leasingselskaberne bedre redskaber til at afskære vanvidsbilisters mulighed for at lease biler hos dem.

- Vi vil ikke finde os i, at vanvidsbilister gør vejene utrygge og bringer andres liv i fare, skriver justitsminister Nick Hækkerup (S) i meddelelsen.

Det har længe været en politisk prioritet for både regeringen og en lang række partier at skærpe straffene for vanvidskørsel.

Blandt initiativer er også, at politiet og kommunerne skal gå i dialog for at få skabt bedre muligheder for at lave bump og sænke hastighederne på strækninger plaget af vanvidsbilister. 

- Det er meget kærkomment, og det betyder jo, at politikerne har lyttet til os. Vi har bedt forvaltningen om at kigge på, hvad vi kan gøre i Odense med hensyn til etablering af for eksempel bump, og det her er jo en håndsrækning til at hjælpe vores indsats, siger by- og kulturrådmand i Odense, Christoffer Lilleholt (V).

Her er de nye initiativer: