I det fynske folks tjeneste

Britta Nielsen accepterer straf for millionsvindel

Britta Nielsen, der er idømt seks og et halvt års fængsel for millionsvindel i Socialstyrelsen, modtager dommen. Det fortæller hendes forsvarer, Nima Nabipour.

Britta Nielsen anker ikke dommen på seks et halvt års fængsel. Foto: TV 2

Britta Nielsen modtager dommen på seks og et halvt års fængsel for millionsvindel i Socialstyrelsen.

Det fortæller hendes forsvarer, Nima Nabipour, i forlængelse af domsafsigelsen tirsdag eftermiddag.

Den 65-årige kvinde stod ifølge de to anklagere fra Bagmandspolitiet til en længere straf. De havde krævet en dom på fængsel i mindst otte år.

Læs også Her er dommen: Britta Nielsen skal i fængsel

Byretten har valgt ikke at følge den påstand, og det samme gælder ønsket om at bruge en særlig bestemmelse i straffeloven, hvor strafferammen kan sprænges. Det kan ske, hvis der er tale om "særdeles skærpende omstændigheder".

Britta Nielsen er blevet fundet skyldig dels i bedrageri, dels i dokumentfalsk og dels i misbrug af stilling.

Anklagemyndigheden har nu to uger til at overveje, om man vil anke dommen til Østre Landsret.

TIDSLINJE: Fra mistanke til dom mod Britta Nielsen

Ved Københavns Byret er Britta Nielsen idømt fængsel i seks et halvt år for via sit arbejde i Socialstyrelsen at have svindlet for millioner.

 

Hun er dømt efter tiltalen, der lød på svindel for omkring 117 millioner kroner. I løbet af 25 år overførte Britta Nielsen ifølge anklagen 300 gange penge fra Socialstyrelsen til sig selv.

 

Her er et overblik over sagen:

 

* Sagens hovedperson, Anna Britta Troelsgaard Nielsen, var afdelingsleder i Socialstyrelsen frem til 26. september 2018. Hun meldes til politiet 25. september.

 

* 9. oktober 2018 får offentligheden besked om mistanken om svindel. Daværende børne- og socialminister Mai Mercado (K) er dybt rystet.

Da lyder det, at undersøgelser indikerer, at en "betroet medarbejder" fra 2002 til 2018 har svindlet for 111 millioner kroner. Den mistænkte, Britta Nielsen, er på fri fod og internationalt efterlyst.

 

* 30. oktober bliver Britta Nielsens 38-årige søn anholdt i Johannesburgs internationale lufthavn i Sydafrika. Han er sigtet for groft hæleri til 3,6 millioner kroner.

 

* 5. november anholdes Britta Nielsen i en lejlighed i Johannesburg. Hun og sønnen udleveres til Danmark.

 

* 10. november bliver mor og søn varetægtsfængslet frem til 4. december i København. Siden er fængslingen forlænget flere gange. Sønnen nægter sig skyldig, mens Britta Nielsen endnu har ikke meldt noget ud. Hun har erkendt at have overført penge fra Socialstyrelsen til sig selv.

 

* Britta Nielsens to døtre er ligesom sønnen sigtet for groft hæleri ved at have brugt af de penge, som deres mor angiveligt har svindlet sig til. Politi og anklagemyndighed har dog ikke krævet døtrene varetægtsfængslet.

 

* 29. januar 2019 kommer det frem, at Britta Nielsens svigersøn også er sigtet i sagen.

 

* 1. marts offentliggøres to eksterne undersøgelser. Det forsvundne beløb hæves til 120,6 millioner kroner, men det kan ikke udelukkes, at det er større.

Ifølge anklagemyndigheden kan der dog kun føres bevis ved domstolene for de 117 millioner kroner.

 

* 24. maj tiltales Britta Nielsen af Bagmandspolitiet for groft bedrageri, embedsmisbrug og dokumentfalsk. Hun tiltales for at have svindlet for 117 millioner kroner, som hun har overført fra Socialstyrelsens satspuljemidler til egne konti.

Ifølge anklageskriftet overførte hun offentlige tilskudsmidler til sig selv over 300 gange. Det skete fra 1993 til 2018.

 

* 24. oktober tager Københavns Byret hul på retssagen mod Britta Nielsen. Over ti retsmøder behandles sagen, hvor det fremlægges, hvordan hun svindlede, kolleger vidner, og hun fortæller selv, hvordan hun svindlede.

 

* 10. februar får pressen indsigt i et anklageskrift mod Britta Nielsens tre børn. De tiltales for groft hæleri for cirka 51 millioner kroner ved at have fået del i de svindlede penge.

 

* 18. februar bliver Britta Nielsen idømt seks et halvt års fængsel for svindel for omkring 117 millioner kroner i Socialstyrelsen.

 

Kilder: Ritzau, Børne- og Socialministeriet, PwC og Kammeradvokaten.

Se mere