Bukkejagt: Mange jægere forhindres i at deltage

Implementeringen af et nyt it-system spænder ben for mange jægeres forventning til bukkejagten, som går ind, når solen står op mandag morgen.

Stort set ingen jægere har de seneste fire måneder fået behandlet deres ansøgninger om våbentilladelser.

Det betyder derfor, at når bukkejagten går ind, når solen står op ved femtiden mandag morgen, så sidder der rundt omkring en masse frustrerede jægere.

- Det er det, vi har gået og arbejdet på hele året rundt. Det er nu, vi skal ud og nyde naturen. Men det kan vi ikke, siger Marie-Louise Achton-Lyng, der er formand for våbenudvalget hos Danmarks Jægerforbund, til TV 2 Øst og tilføjer:

- Vi er lovlydige jægere og borgere. Vi har en uddannelse, som gør, at vi må holde våben, så vi holder os på måtten.

Fakta

Årsagen til de manglende våbentilladelser er et EU-krav om en ny våbenbekendtgørelse, der skulle implementeres. Til det blev der den 18. januar sat gang i et nyt it-system hos Politiets Administrative Center (PAC).

Systemet har bare endnu ikke kunnet håndtere udfordringen, og den seneste udmelding fra PAC er, at systemet vil virke ved udgangen af juni 2022.

Men dér vil der kun være få uger tilbage af bukkejagten.

- Vi er utrolig ærgerlige over, at vi ikke kan levere varen til både jægere, skytter, erhvervslivet og andre interessenter, der er afhængige af tilladelser.

- Det er vi meget kede af, og vi beklager rigtig meget. Men vi gør, hvad vi kan for at få systemet færdigt. Og vi sagsbehandler på alt, vi kan, siger Karin Jønler, der er afdelingschef for PAC.

Man kan ikke sove

Et af de steder på Fyn, hvor bukkejagten går ind er på Brahetrolleborg ved Korinth. 

Her fulgte TV 2 Fyn i 2017 nogle jægere, som blandt andet kunne fortælle om, hvad bukkejagten betyder for en jæger.

- Forventningen er altid stor, og man kan ikke sove dagen før, for vi går jo og sætter os op til den her fantastiske dag, hvor vi sidder ude i skoven og ser det hele vågne, fortalte René Jantzen fra Odense.

Oversigt

    Oversigt