En fynbo får svar: Kan fødevarer i supermarkedet smitte?

Kan fødevarer overføre coronavirus? Det er der mange, der tænker over i disse dage, hvor vi alle skal passe ekstra meget på med kontakt til hinanden.

Smitter coronavirus gennem fødevarer? Og hvordan sikrer man, at fødevarer, der transporteres til Danmark, er renset for bakterier og ikke overfører coronavirus?

quote Intet tyder på, at coronavirus smitter gennem maden.

Fødevarestyrelsen.

Det har Lars Jacobsen spurgt os om, men han er langt fra den eneste, der har de spørgsmål.  Fødevarestyrelsen har nemlig fået en del spørgsmål fra bekymrede borgere, butikker og virksomheder om netop det. Ifølge Fødevarestyrelsens hjemmeside skal man som borger huske sin sunde fornuft.

- Intet tyder på, at coronavirus smitter gennem maden, men via dråber fra host og nys fra smittede personer. Så hold en god hygiejne, lyder det på hjemmesiden. 

Spørgsmål fra en fynbo

Hvis en smittet person overfører coronavirus til en fødevare, vil sandsynligheden for smitte ved at spise denne fødevare, være yderst lille, lyder det.

Vær opmærksom på frisk frugt

Men de opfordrer dog til, at man er opmærksom på, at der kan være nogen med manglende håndhygiejne, der har håndteret for eksempel frisk frugt. Her er der en lille risiko for at efterladte virus kan være til stede, men igen er god hygiejne løsningen. 

- Fødevarestyrelsen anbefaler, at du altid holder en god hygiejne i køkkenet, herunder skyller frugt og grønt og vasker dine hænder regelmæssigt og altid før tilberedning af mad, og før du spiser, skriver myndigheden på deres hjemmeside. 

Coronavirus skal ned i luftvejene for at give sygdom og ikke via mave-tarm-kanalen. Sådan lyder meldingen fra European Food Safety Authority (EFSA), som indsamler forskning på området. Der er ikke rapporteret om smitte med coronavirus gennem fødevarer.

Som i alle andre tilfælde i denne tid, gælder i almindelige de gængde råd Fra Sundhedsstyrelsen om god hygiejne. Vask hænder, host og nys i ærmet og begræns fysisk kontakt. 

Når du handler ind

 

Oversigt

    Oversigt