I det fynske folks tjeneste

En fynbo får svar: Kan fødevarer i supermarkedet smitte?

Kan fødevarer overføre coronavirus? Det er der mange, der tænker over i disse dage, hvor vi alle skal passe ekstra meget på med kontakt til hinanden.

Fødevarer i supermarkedet udgør ikke nogen stor smitterisiko siger Fødevarestyrelsen.

Smitter coronavirus gennem fødevarer? Og hvordan sikrer man, at fødevarer, der transporteres til Danmark, er renset for bakterier og ikke overfører coronavirus?

Intet tyder på, at coronavirus smitter gennem maden.

Fødevarestyrelsen.

Det har Lars Jacobsen spurgt os om, men han er langt fra den eneste, der har de spørgsmål.  Fødevarestyrelsen har nemlig fået en del spørgsmål fra bekymrede borgere, butikker og virksomheder om netop det. Ifølge Fødevarestyrelsens hjemmeside skal man som borger huske sin sunde fornuft.

- Intet tyder på, at coronavirus smitter gennem maden, men via dråber fra host og nys fra smittede personer. Så hold en god hygiejne, lyder det på hjemmesiden. 

Spørgsmål fra en fynbo

Hvordan sikrer man sig at fødevarer, der transporteres ind over vores grænser, bliver renset og ikke overfører coronavirus?

 

Lars Jakobsen.

Hvis en smittet person overfører coronavirus til en fødevare, vil sandsynligheden for smitte ved at spise denne fødevare, være yderst lille, lyder det.

Vær opmærksom på frisk frugt

Men de opfordrer dog til, at man er opmærksom på, at der kan være nogen med manglende håndhygiejne, der har håndteret for eksempel frisk frugt. Her er der en lille risiko for at efterladte virus kan være til stede, men igen er god hygiejne løsningen. 

Læs også Lægens svar: Det vil fynboerne vide om corona

- Fødevarestyrelsen anbefaler, at du altid holder en god hygiejne i køkkenet, herunder skyller frugt og grønt og vasker dine hænder regelmæssigt og altid før tilberedning af mad, og før du spiser, skriver myndigheden på deres hjemmeside. 

Coronavirus skal ned i luftvejene for at give sygdom og ikke via mave-tarm-kanalen. Sådan lyder meldingen fra European Food Safety Authority (EFSA), som indsamler forskning på området. Der er ikke rapporteret om smitte med coronavirus gennem fødevarer.

Som i alle andre tilfælde i denne tid, gælder i almindelige de gængde råd Fra Sundhedsstyrelsen om god hygiejne. Vask hænder, host og nys i ærmet og begræns fysisk kontakt. 

Når du handler ind

  1. Hold afstand til andre og begræns fysisk kontakt
    Undgå fx smagsprøver, hvor du står tæt på andre, eller vent til det bliver din tur til at tage en vare. Du kan også begrænse kontakten til andre ved at handle på tidspunkter, hvor der ikke er mange andre i supermarkedet eller lade børnene blive derhjemme og tage alene på indkøb.
     
  2. Hvis du har hoste, let feber eller forkølelse, så bliv hjemme, indtil du er rask
    Undersøg i stedet, om andre kan hjælpe med dine indkøb, eller få madvarerne leveret.
     
  3. Vask dine hænder tit, eller brug håndsprit
    Tag fx en håndsprit med i bilen eller tasken.
     
  4. Host eller nys i dit ærme – ikke dine hænder
    Undlad også så vidt muligt at røre dig i ansigtet, hvis du har rørt ved andet, og ikke har sprittet hænderne af inden.
     
  5. Hold en god hygiejne i køkkenet, når du tilbereder din indkøbte mad
    Skyl fx frugt og grønt, vask hænder regelmæssigt og hold rå og spiseklar mad adskilt.

 

Kilde: Fødevarestyrelsen.

Se mere

 

Har du et spørgsmål til coronasituationen på Fyn, kan du stille det her.