Coronasmitten på OUH er fordoblet: - Det giver en ret voldsom ekstra belastning

På under to uger er smitten blandt de indlagte fordoblet. Samtidig mangler en stor del af personalet, der også er smittet.

Smitten stiger fortsat på Fyn, og samtidig er der på under på under to uger sket en fordobling i antallet af indlagt på Odense Universitetshospital.

I slutningen af januar var tallet 45, og torsdag er det på 117. Det svarer til 15 procent af de indlagte, fortæller Bjarne Dahler-Eriksen, lægefaglig direktør på OUH.

- Det giver en ret voldsom ekstra belastning af personalet, siger han.

For selv om to ud af tre af de smittede er indlagt med noget andet og ikke er særlig syge af coronavirussen, så skal de isoleres for ikke at smitte andre. Og det kræver tid.

- Forestil dig, når du skal ind til en patient, så går man ikke bare ind. Du er nødt til at klæde om først, tage visir, mundbind, dragt og så videre på. Så går du ind, taler med patienten, og når du kommer ud, skal det hele af igen, siger den lægefaglige direktør. 

- På alle mulige måder er det mere kompliceret. Det tager simpelthen længere tid med hver enkelt patient. Når patienterne skal transporteres rundt i huset, mere rengøring og så videre. Der er hele tiden ekstra arbejde. 

quote Når politikerne siger, at vi er tilbage i normaltilstanden, må vi sige, at det er vi ikke

Bjarne Dahler-Eriksen, lægefaglig direktør på OUH

Den høje smitte ses også i incidenstallet på 5.431, der lige nu viser, at Region Syddanmark er den hårdest ramte region. 

Ansatte ramt af corona

Oveni det ekstra arbejde mangler op til hver femte ansatte i afdelingerne, fordi de er sendt hjem med coronavirus.

- Selv om de ikke er særlig syge, skal de blive hjemme i minimum fire dage, ofte mere. De kommer jo tilbage, men lige nu er det hårdt, siger Bjarne Dahler-Eriksen. 

OUH har lavet tabellen inden seneste opdatering, der lyder, at 117 af de indlagte har corona torsdag.
OUH har lavet tabellen inden seneste opdatering, der lyder, at 117 af de indlagte har corona torsdag.
Foto: OUH

Derfor prøver man at frigøre personale fra andre afdelinger, så det hele kan hænge sammen, fortæller han.

- Men det bliver på bekostning af noget andet, som det er blevet vurderet godt kan skubbes et par uger. Så må vi øge indsatsen der på et senere tidspunkt, siger den lægefaglige direktør.

Langt fra normal tilstand

Samfundet åbnede igen 1. februar, og coronavirus anses ikke længere som en samfundskritisk sygdom. Men sådan føles det ikke helt på OUH, lyder det.

- Når politikerne siger, at vi er tilbage til normaltilstanden, må vi sige, at det er vi ikke. Vi bruger mange ressourcer på at håndtere vores akutte patienter, samtidig med at vi skal håndtere smitte blandt personalet, siger Bjarne Dahler-Eriksen.

Det er dog ikke kommet som en overraskelse, at de løftede restriktioner kan mærkes.

- Vi vidste, det ville komme. Det er det, vi ser med de mange nye smittede hver dag. Det påvirker hele samfundet, og derfor selvfølgelig også vores patienter og ansatte, der er et spejl af samfundet, siger den lægefaglige direktør.

Oversigt

    Oversigt