Den fynske øl er i krise - men Eddie, Ask og Gurli kæmper med næb og kløer

Små fynske bryggerier risikerer kæmpe ekstraregning, hvis forslag om ølafgift bliver vedtaget. En trussel for arbejdspladser og lokalt sammenhold, mener bryggeriforening.

Siden starten af nullerne er der hvert år åbnet flere bryggerier, end der er lukket. Men for første gang i over tyve år går det nu den gale retning med landets små bryggerier.

De lukker på stribe. Og hvis truslen om højere ølafgift bliver til virkelighed, bliver det meget værre i fremtiden, spår i hvert fald bryggerierne.

Derfor er historien vigtig: Den fynske sjæl findes blandt andet i de små lokale bryghuse. Når de er pressede bliver lokalsamfundene det også.  

På Thurø kæmper ægteparret Ask Wichmann og Gurli Kampmann for ikke at blive en del af statistikken. De overtog Thurø Bryghus i december 2022.

- Det var jo drømmen om at brygge godt øl og skabe noget ølglæde. Så vi var simpelthen så glade for, at vi kunne overtage bryggeriet, nærmest råber Gurli Kampmann igennem larmen fra maskinen, der denne formiddag hælder en gylden IPA på brune flasker.

Men ægteparret kunne næsten ikke have overtaget bryggeriet på et værre tidspunkt. 

De sælger ellers alt, hvad de brygger. Virksomhedens lille café er et godt trækplaster, både for lokale og turister om sommeren. Og de har landet gode aftaler med forhandlere og restauranter.

Små bryggerier risikerer kæmperegning

Men omkostningerne er tordnet i vejret.

- Vi lever i en tid, hvor glas for eksempel koster rigtig meget. Så vores flasker er pludselig blevet voldsomt dyre. Råvarer er også steget på grund af de højere energipriser. Det er nogle udgifter, vi slet ikke har mulighed for at gøre noget ved, siger Gurli Kampmann.

Samme melding hos Midtfyns Bryghus, hvor Eddie Zweda sidder i direktørstolen. Her er der stadig sorte tal på bundlinjen. Men analysen lyder sådan her: 

Eddie Zweda fra Midtfyns Bryghus holder skindet på næsen, men er ikke begejstret på branchens vegne. Se hans lynanalyse i videoen.


Truslen i horisonten

I regnskaberne fra 2022 havde de små fynske bryggerier stort set nedgang over hele linjen. De regnskaber, der er offentliggjort for 2023, viser samme tendens.

Og nu kan bryggerierne altså se frem til endnu en udfordring. Her i foråret tager politikerne stilling til, om den rabat på ølafgiften, som små bryggerier hidtil har haft, skal afskaffes.

Det er det såkaldte Frigastudvalg, der står bag den idé, og vedtages den i Folketinget, vil det for eksempel gøre ondt på Midtfyns Bryghus. 

- Vi har lavet overskud otte år i træk. Men det er meget små overskud. Så vi kan ikke tage en ekstraregning på mellem 300-400.000 kroner, hvis rabatten afskaffes, siger Eddie Zweda, der er direktør hos Midtfyns Bryghus.

Heller ikke Bryggeriforeningens direktør Nick Hækkerup er tilfreds. Han advarer om, at flere bryggerier vil lukke, hvis afgiften skrues i vejret. 

- For det første skaber de små bryggerier arbejdspladser, men mange af dem ligger også spredt bredt ud i landet, og der skaber de noget sammenhold og livsglæde i de små lokalsamfund. Det vil gå tabt, hvis de lukker, siger Nick Hækkerup.

Seks fynske bryggerier lukket siden 2022

Politisk forhandling

Frigastudvalgets anbefalinger skal behandles politisk i Folketinget i løbet af foråret.

Men ifølge fynskvalgte Kim Aas, der sidder i Erhvervsudvalget for Socialdemokratiet, skal bryggerierne slå koldt vand i blodet i første omgang.

Han anerkender, at bryggerierne både har en betydning for arbejdspladser og fællesskab i de fynske lokalsamfund.

Kim Aas (S) sidder i Folketingets Erhvervsudvalg. Han afviser ikke, at Folketinget ender med at fjerne afgift-rabatten, som bryggerierne frygter.


Om årsagen til, at Frigastudvalget overhovedet gik i gang med at undersøge erhvervsstøtten for besparelser, svarer Kim Aas følgende:

- Vi har i øjeblikket et system, hvor vi har 200 forskellige udgaver af erhvervsstøtte, og vi er simpelthen nødt til at finde ud af, om der er penge at spare, men også om pengene bliver brugt rigtigt. 

Men nu siger bryggerierne, at de risikerer at dreje nøglen. For nogle vil afskaffelsen af ølafgift-rabatten betyde en merudgift på flere hundredetusinde kroner. Er det meningen?

- Vi kommer selvfølgelig til at tage højde for, at besparelsen ikke fører nye udgifter med sig i form af for eksempel virksomheder, der lukker. For så giver det jo ikke mening at gennemføre besparelserne, siger Kim Aas.

Ifølge en optælling i CVR-registret er der 22 bryggerier på Fyn - Albani er ikke medtalt. 

Se hele reportagen fra bryggerierne i videoen herunder.

Se hele reportagen om de små fynske bryggerier, som frygter højere ølafgift oven på drøje år.
Fotograf: Kristian Wraae

Oversigt

    Oversigt