Første pantsvindler afsløret på Fyn

Fredag formiddag - fem dage efter øldåsernes indtog på markedet - blev det første forsøg på at svindle med pant afsløret. En mand blev grebet på fersk gerning i forsøget på at indløse dåser med falske pantmærker.

-

Fredag formiddag - fem dage efter øldåsernes indtog på markedet - blev det første forsøg på at svindle med pant afsløret. En mand blev grebet på fersk gerning i forsøget på at indløse dåser med falske pantmærker.

Allerede tirsdag modtog Aktiv Super i Ullerslev de første dåser med falske pantmærker. Da Købmand Eggert Christiansen skulle tømme flaskebåndet bag automaten, studsede han over at der var kommet mere end 40 dåser af et ølmærke, der ikke sælges i lokalområdet.

Ved nærmere eftersyn kunne han konstatere, at nogen havde fremstillet falske klistermærker med dansk stregkode og anbragt over den tyske stregkode.

Samtidig huskede han, at Ekstra Bladet mandag, da dåserne kom ud på det danske marked, bragte en artikel med opskriften på, hvordan man laver egne stregkoder på computer.

På vagt
Derfor blev han straks mistænksom, da han tilfældigt så en lokal mand komme ind i butikken for at indløse et tilsvarende antal dåser af samme mærke.

\"Da han ville købe tips og lotto for dåse-bonen, tog jeg så en alvorlig samtale med ham,\" siger Eggert Christiansen til TV 2/FYN.

Kriminalpolitiet i Nyborg blev tilkaldt, og manden tilstod straks begge tilfælde af falskneri. Samtidig betalte han købmanden alle hans penge tilbage. 

Trussel mod pantsystemet
Eggert Christiansen peger på, at det ikke er de ca. 120 kroner i hans tilfælde, det handler om; men at hele det ny pantsystem er truet.

\"Hvis først det bliver almindeligt accepteret at lave numre med pantmærker - ligesom det er med at køre lidt for stærkt - så er det en bombe under hele systemet. Det kan ende med, at jeg, som købmand ikke vil tage imod dåser, og så er hele forarbejdet spildt,\" siger han.

Forfalskning af pantmærker falder ind under straffelovens paragraffer om dokumentfalsk med en straframme på helt op til otte års fængsel.

Så meget får den uheldige falskner fra Ullerslev næppe; men han risikerer en hårdere straf end for et almindeligt butikstyveri.