Fynsk dyrlæge anmelder Fødevarestyrelsen for dyremishandling

78 dyrlæger har politianmeldt Fødevarestyrelsen for dyremishandling. Sisse Holm-Thomsen fra Munkebo Fyn er initiativtager til anmeldelsen.

Aflivningen af mink foregår ikke forsvarligt og der i flere tilfælde formentlig sket en overtrædelse af dyreværnsloven.

Det mener dyrlæge Sisse Holm-Thomsen og 77 af hendes kolleger. Torsdag har de i et brev bedt Nordjyllands Politi efterforske sagen. Det skriver Newsbreak.dk.

- Vi har set videoer, hvor der er klare overtrædelser af dyreværnsloven. Der er dyr, som har haft en horribel aflivning. Det er simpelthen ikke sket hurtigt og smertefrit, fortæller Sisse Holm-Thomsen til TV 2 Fyn.

I brevet skriver dyrlægerne:

“Vi beder politiet om at foretage efterforskning og eventuel tiltalerejsning på baggrund af de forhold der fremvises på video i forbindelse med aflivning af mink“.

Dyrlægerne har flere bekræftede tilfælde, hvor “minkene efter transport til destruktion har været levende når de er læsset af ved forbrændingen, dette må tolkes som at der ikke er udvist omhu og samvittighedsfuldhed og at aflivningen ikke er udført uden at påføre dyrene unødig lidelse.”

- Jeg er sikker på, dem der har aflivet har forsøgt at efterleve reglerne, men det har de simpelthen ikke kunnet. De skal simpelthen have noget mere tid, siger Sisse Holm-Thomsen.

Skal anmelde

Dyrlæge Henrik Hagbard fra Gørlev er en af medunderskriverne.

– Jeg støtter op om anmeldelsen for at få undersøgt, om Fødevareministeriet er hævet over dyreværnsloven. Meget tyder på, at der ikke er tale om en enkeltstående hændelse, og så skal dyrlæger anmelde forholdet. Det står direkte i loven, siger Henrik Hagbard til Newsbreak.dk.

De 78 dyrlæger gør det i brevet klart, at der efter deres opfattelse er tale om groft uforsvarlig behandling tenderende til mishandling.

Den behandling kan de ikke stiltiende se på.

Når dyrlægerne reagerer, så er det desuden fordi at de har pligt til det ifølge dyrevelfærdslovens kapitel 13, der handler om særlige opgaver for dyrlæger og politi.

I §39 står der nemlig: En dyrlæge, der bliver bekendt med, at et dyr behandles uforsvarligt, skal anmelde forholdet til politiet. Dette gælder dog ikke, hvis forholdet ikke er groft og i øvrigt straks rettes.

Oversigt

    Oversigt