Fynske borgmestre vil stoppe centralisering af børnekræftbehandling

Ti fynske borgmestre står nu sammen og råber op i kampen mod centraliseringen af børnekræft i København.

Opdatering
Clock30. nov 2020, kl. 16:24
Artiklen er opdateret med citater fra Kasper Ejsing Olesen, der er borgmester i Kerteminde Kommune.

Hvis det står til Sundhedsstyrelsen, så skal børnekræftafdelingen på Odense Universitetshospital, flyttes til Rigshospitalet i København. Styrelsen vil nemlig samle al behandling af kræft hos børn i hovedstaden.

Det fik i sidste uge Region Syddanmark, Region Midtjylland og Region Nordjylland til at kritisere Sundhedsstyrelsen for deres planer om at centralisere børnekraftbehandlingen. 

Nu melder samtlige ti fynske borgmestre sig også på banen med en skarp kritik. De har nu skrevet et brev til sundhedsminister Magnus Heunicke (S). 

Disse borgmestre har skrevet 

- Det bekymrer os, hvis familier med kræftramte børn skal leve med yderligere trængsler end dem, de i forvejen har. At familier skal rejse til København fra hele landet i forbindelse med deres børns kræftbehandlingsforløb vil intet godt gøre. Hverken for barnet eller den omgivende familie, der i forvejen er hårdt presset. Vi ser for os en række familier, der presses og i værste fald splittes pga. en hård hverdag, der gøres endnu værre. Allesammen borgere, der har bopæl i bla. vores kommuner, skriver borgmestrene i brevet. 

- Centralisering vil gøre skade

Udover børnekræftafdelingen i Odense findes de samme specialer i Aarhus og Aalborg på universitetshospitalerne. Disse afdelinger er også blandt centraliseringsplanerne.

For de fynske borgmestre er opfordringen til sundhedsminister Magnus Heunicke, derfor heller ikke til at tage fejl af. 

- Vi beder om, at denne centralisering ikke gennemføres, da den - som beskrevet ovenfor - vil gøre skade på flere planer. Først og fremmest på familierne. Og så håber vi selvfølgelig heller ikke, at disse forlydender blot hviler på en misforståelse. I begge tilfælde vil vi anbefale en klar dementi ganske hurtigt, skriver de.

- Familier splittes

Kasper Ejsing Olesen, (S), der er borgmester i Kerteminde Kommune, mener, at forholdene omkring et kræftforløb gør, at centralisering ikke giver mening. 

- Det giver sikkert mening, når der er tale om en operation. Men kræft er et længerevarende forløb, og det er jo ikke kun det enkelte barn - det er hele familier, der bliver ramt. Det gør, at familier kan blive splittet, hvor enten mor eller far tager med barnet til København for at bo omkring hospitalet, siger han. 

- Et grundlag på 1,2 millioner borgere i Region Syddanmark burde være nok til, at der også skal være en børnekræftafdeling her, siger Kasper Ejsing Olesen. 

Børn i Region Syddanmark, der får kræft, bliver i dag behandlet på OUH.

- Selvom der også er en splittelse der, så er det ikke længere, end at man godt kan komme ind og besøge og kigge. For den søster eller den bror, der jo godt ved, hvad kræft kan føre til - og som går med billeder i hovedet, som de tanker kan føre til - der tror jeg, det har en rigtig stor betydning, siger han. 

Her er brevet til sundhedsministeren

 

 

 

Oversigt

    Oversigt