To fynske opdagelser på top-10 over arkæologiske fund

Der er i år fundet en grav på Langeland og et ligbrændingsted ved Odense, der bidrager med betydelig ny viden til arkæologien og danmarkshistorien.

Slots- og Kulturstyrelsen kårede torsdag for tiende år i træk top-10 over arkæologiske fund i Danmark. 

Og på listen, der ikke kårer en endelig vinder, er intet mindre end to fynske fund.

Herunder en hellekiste, der blev fundet på Langeland og viste sig at stamme fra bronzealderen. Og udenfor Odense er der fundet et sjældent gravanlæg.

De ti fund bliver kaldt de mest unikke i år og vækker stor begejstring hos kulturminister Rasmus Prehn (S).

- De mange arkæologiske fund, der bliver gjort hvert eneste år i Danmark, er med til at give os alle et bedre indblik i, hvordan vi engang har levet, og hvordan vores samfund og kultur har udviklet sig gennem tiden, siger han i en pressemeddelelse. 

Stor bunke menneskeknogler

Hellekisten på Langeland åbenbarede sig for en kvinde, der gik tur på øens vestkyst. Efter en storm var en stor sten faldet ud af en skrænt og havde blotlagt en stor mængde menneskeknogler.

Det viste sig hurtigt, at der var tale om en hellekiste - en gravkiste lavet af flade sten fra bondestenalderen, og som tilsyneladende havde været brugt til at begraver flere mennesker.

Noget meget klassisk i arkæologiens verden, men det er de færreste, der får lov til at være med til en udgravning, fortæller museumsinspektør på Langelands Museum Otto Christian Uldum.

- Det er det samme som, når en racerkører får lov til at køre Formel 1. Det er det, man helst vil, når man sidder på skolebænken og lærer om anlægstyperne, siger han til TV 2/Fyn.

I alt blev der fundet omkring 200 knogler, hvoraf de fleste var godt bevaret. Det er ifølge styrelsen ikke usædvanligt, når de har ligget i lerfyldt, langelandsk jord.

Gravkammeret kan opleves på Bregnegårdsvej ved Helletofte, mens knoglerne er sendt til Syddansk Universitet, hvor en knoglespecialist er i gang med at analysere dem.

Et hidtil uset indblik

Ved Odense blev det unikke fund gjort i forbindelse med et nyt boligbyggeri ved Bellinge Fælled. Til at starte med var Odense Bys Museer rykket ud for at undersøge en nedpløjet gravhøj, men det viste sig i stedet at være et ligbrændingssted.

Her er der i den yngre bronzealder kremeret et menneske, hvorefter der er blev

et opført en høj af græstørv med en diameter på 23 meter og store sten placeret rundt om.

På museet er man meget stolt over at være kommet på listen, fortæller museumsinspektør Mogens Bo Henriksen.

- Der bliver foretaget mange udgravninger på grund af byggerier, men lige præcis denne udgravning er særlig vigtig, fordi den er så velbevaret. Vi kan komme helt ind under huden på de mennesker, der har lavet det, siger han til TV 2/Fyn.

Udgravning af urner fra jernaldergravpladsen omkring den gamle gravhøj.
Udgravning af urner fra jernaldergravpladsen omkring den gamle gravhøj.
Foto: Michael Borre Lundø.

Der kendes kun til ganske få lignende ligbrændingsteder i Nordeuropa, og fordi det er så velbevaret, har arkæologerne fået et hidtil uset detaljeret indblik i den tids begravelsesritualer, lyder det i pressemeddelelsen.

Bidrager med betydelig ny viden

Udover de to fynske bidrag til listen, er der også gjort unikke fund i blandt andet Kolding, Viborg og Vejle.

De er alle kommet i betragtning, fordi de er fundet ved en arkæologisk udgravning eller på baggrund af nye videnskablige resultater.

Der skal ligeledes være tale om fund, der bidrager med betydelig ny viden til arkæologien og danmarkshistorien, oplyser Slots- og Kulturstyrelsen. 

Der er i år fundet en grav på Langeland og et ligbrændingsted ved Odense, der bidrager med betydelig ny viden til arkæologien og danmarkshistorien.
Fotograf: Mikkel Skov Svendsen

Oversigt

    Oversigt