Google fylder Jysk Fynske Medier med støtte

Googles nyoprettede nødhjælpsfond sender penge til 27 lokale og regionale danske medier. Godt en halv million kroner lander i det selskab, der driver Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis.

Hele 19 medier under paraplyen Jysk Fynske Medier får nu penge fra den amerikanske techgigant Googles nødhjælpsfond.

Ifølge Mediawatch kan i alt 27 danske lokale og regionale medier se frem til støtte fra den nystiftede Google-fond; Google Emergency Relief Fund.

19 af de 27 medier hører til under Jysk Fynske Medier og tæller både Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis.

Med Google som kilde skriver Mediawatch, at der støttes med beløb "på mellem 5.000 og 30.000 dollar - med et koncernloft for titler, der er en del af samme medieselskab, på 85.000 dollar.

Med andre ord får de 19 medier under Jysk Fynske Medier godt 534.000 kroner af Google.

Jysk Fynske Medier som støttes af Google

Fakta om Google Emergency Relief Fund

Får penge fra fjenden

Med støtten stikker Jysk Fynske Medier hånden ned i den pengekasse, som direktør Jesper Rosener flere gange har givet skylden for danske mediers indtjeningsproblemer.

I et interview med TV 2/Fyn sagde Jesper Rosener i september sidste år således, at de lokale mediers overlevelse afhænger af de annonceindtæger, som i stedet går til Google.

I modsætning til mediehuse som Jysk Fynske Medier producerer Google ikke eget indhold, men er i stedet en platform, der formidler andres indhold og samtidig viser blandt andet annoncer. 

- Det er direkte påvirkende i forhold til vores muligheder for at drive nærdemokrati. De penge, der går til det her, går til udlandet. Det går altså fra demokratiet - nemlig nyhedsdækningen.

- Når annoncer forsvinder - og det gør de i en kæmpe fart lige nu, fordi de ryger ud af landet til de her techgiganter - så er der færre penge til at drive lokale og regionale nyhedsmedier. Det kan betyde, at vi er nødt til at have færre journalister og i sidste ende også færre medier, sagde Jesper Rosener dengang.

Jesper Roseners profeti om færre ansatte blev ganske kort efter til virkelighed med en varsling om nedlæggelse af 150 stillinger - heraf 55 redaktionelle stillinger.

Fakta om Jysk Fynske Medier