Fynboer under anklage: Grilludstyr udløste mistanke om bedrageri mod Lego

Gaver til Lego-medarbejder førte politiet på sporet af en sag om muligt bedrageri for 17 millioner kroner.

To mænd bosiddende i Middelfart lænsede gennem en årrække Lego for millioner af kroner.

Det er anklagen fra Sydøstjyllands Politi mod mændene, der tirsdag er på anklagebænken i Retten i Kolding.

Den ene mand, der er ansat i Lego, beskyldes for at have købt el-arbejde hos den anden mand, der er indehaver og direktør i et fynsk el-firma.

Men det er politiets og anklagemyndighedens opfattelse, at Lego betalte overpriser. I nogle tilfælde blev ydelserne slet ikke leveret til Lego, fremgår det af anklageskriftet.

Mistænkelige gaver

Specialanklager Klaus Meinby Lund forklarer, at sagen begyndte med en mistanke hos Lego tilbage i 2017.

Mistanken gik på, at medarbejderen modtog gaver fra leverandører i form af blandt andet flere Webergriller, en spinningcykel, et løbebånd og en romaskine.

Der opstod også en mistanke om, at han havde modtaget et økonomisk tilskud på 56.070 kroner fra en leverandør til køb af en bil til privat brug.

Lego politianmeldte ifølge anklageren medarbejderen.

Det blev begyndelsen på en næsten to år lang efterforskning, der er endt med 63 anklagepunkter i et 28 sider langt anklageskrift.

- Det er en stor økonomisk sag, der fra at handle om returkommission nu er endt med mange forhold om bedrageri af særlig grov beskaffenhed, siger specialanklageren i retten.

Et tab på 17 millioner

Politiet mener, at Lego har lidt et tab - eller risiko for tab - på over 17 millioner kroner som følge af overfaktureringen og ydelser, der blev betalt, men aldrig leveret.

Ud over bedrageri af særlig grov beskaffenhed er der rejst tiltale mod den Lego-ansatte for modtagelse af returkommission.

Det begreb dækker ifølge anklageren over, at man modtager en gave som en slags "smørelse", der skal sikre, at giveren får noget retur, eksempelvis en ordre.

Det har ifølge Klaus Meinby Lund været en tung sag at efterforske. Sagens akter fylder mere end 8000 sider, og der er afhørt mange vidner.

De to mænd nægter sig skyldige, har deres advokater meddelt retten. Sagen fortsætter tirsdag eftermiddag med afhøring af de tiltalte, men dommen forventes først at falde i januar.