Grønlands nye kassechef siger op efter to dage

Ny departementschef stopper efter afsløring af, at han er sigtet for økonomisk kriminalitet i Danmark.

Efter kun to dage på posten har Grønlands nye departementschef for finanser og indenrigsanliggender, Carsten Frank Hansen, sagt sit job op.

Det sker efter, at det er kommet frem, at Carsten Frank Hansen er sigtet for økonomisk kriminalitet i Danmark, skriver den grønlandske avis Sermitsiaq.

- Jeg er ked af, at jeg ikke har bragt disse oplysninger frem i lyset, men det er ikke en bevidst handling fra min side, for jeg har ikke et ønske om at lyve.

- Jeg vil ikke sætte Naalakkersuisut (Grønlands landsstyre, red.) i dårligt lys, og jeg tager konsekvensen nu og har derfor valgt at fratræde min stilling, uanset at jeg bliver frifundet ved den igangværende undersøgelse, siger Carsten Frank Hansen til sermitsiaq.aq.

Berlingske skriver tirsdag, at Carsten Frank Hansen blev sigtet for mandatsvig for 16 måneder siden i forbindelse med sit tidligere job som filialdirektør i Danske Andelskassers Banks afdeling på Fyn, Andelskassen Fyn.

- Vi har sigtet ham for mandatsvig. Der er fortsat gang i efterforskningen, siger Albert Rasmussen, leder af afdelingen for økonomisk kriminalitet ved Fyns Politi i Odense, til Berlingske.

- Uden jeg vil komme nærmere ind på det, har banken et erstatningskrav på 335.000 kroner, fortsætter han.

Hvis efterforskningen fører til en tiltale, kan Carsten Frank Hansen også risikere en fængselsdom. Straframmen for mandatsvig er normalt fængsel i indtil ét år og seks måneder.

Carsten Frank Hansen var filialdirektør i Andelskassen Fyn fra december 2006 og frem til juni 2012, hvor han blev bortvist.

Herefter fik han job som direktør for reklamegavevirksomheden Greentop Greenland ApS i Nuuk. Et job han ligeledes blev bortvist fra, ifølge Berlingske.

Som ny departementschef for finanser skulle Carsten Frank Hansen have været medansvarlig for styringen af den offentlige økonomi i Grønland og for forvaltning af danske og grønlandske skattekroner.

Grønlands Selvstyres øverste embedsmand, Svend Hardenberg, siger til Sermitsiaq om opsigelsen, at han "er tilfreds med, at Carsten Frank Hansen selv har truffet denne nødvendige beslutning".