I det fynske folks tjeneste

Håndværkerfradrag: Fynboer raser over Joachim B. Olsen

Joachim B. Olsen (LA) vil fjerne håndværkerfradraget. Det vil betyde farvel til håndværkerjob på Fyn, mener flere fynboer.

Liberal Alliance vil afskaffe håndværkerfradraget og blandt andet Socialdemokratiet bakker op. Til TV 2/FYN forklarede partiets erhvervsordfører, Joachim B. Olsen, hvorfor håndværkerfradraget er en dårlig idé, og det fik fynboerne til tasterne.

På TV 2/FYNs Facebook-side er der delte meninger om håndværkerfradraget, men flere fynboer peger på, at det kommer til at koste fynske arbejdspladser i håndværkerbranchen. 

Læs også Fynske håndværkere: Farvel til fradrag koster arbejdspladser

- Vi mangler håndværkere i det danske land. Jeg tror sgu ikke, det er måden at få flere på. Med det her kan vi sige farvel til dansk arbejdskraft og goddag til polsk og sort arbejde, skriver Mads Jensen fra Odense.

- Hvis de fjerner det tilskud, får vi mere sort arbejde og flere arbejdsløse, tilføjer Tina Andersen, der dermed bakker op om de fynske håndværkere og Dansk Byggeri, der onsdag sagde til TV 2/FYN, at de frygtede en afskaffelse ville koste fynske arbejdspladser.

Joachim B. Olsen: Derfor skal vi afskaffe håndværkerfradraget

Joachim B. Olsen forsvarede sig med, at der ikke er nogen særlig høj beskæftigelseseffekt, så det er bedre, at den milliard kroner, der årligt bruges på fradraget, bruges på noget andet. 

01:53 Luk video

- Der er ikke noget overraskende i, at håndværkere er glade for et håndværkerfradrag. Hvis man indførte et frisørfradrag, ville frisørerne også være rigtig glade for det, siger Joachim B. Olsen.

- Det er ikke en god idé, at liberale erhverv som håndværkerbranchen bliver afhængig af særlige ordninger og fradrag. Det er forbrug på bekostning af andet forbrug, forklarer folketingsmedlemmet.

Fynboer: Han har jo ret

Der er også flere fynboer, der på Facebook støtter op om erhvervsordførerens holdning til håndværkerfradraget.

- Han har jo ret. Det er bedre bare at sænke skatten svarende til, hvad håndværkerfradraget koster, så alle får lov til at beholde lidt mere af deres løn. Så må folk selv finde ud af, om pengene skal smides i nye vinduer, større julegaver eller romkugler, skriver Søren Valentin Christensen fra Nyborg.

- Om man kan lide manden eller ej, så kan han jo godt have en pointe i, at det ikke er fair, at nogen brancher bliver forfordelt hele siden, skriver Brian Lillelund Sørensen.  

HVAD ER HÅNDVÆRKERFRADRAGET?

Private boligejere og lejere kan få fradrag for lønudgifter til håndværkere og anden hushjælp gennem håndværkerfradraget.
Håndværkerfradraget svarer til, at man får fradrag for cirka en tredjedel af lønudgiften til service- og håndværkerydelser. Fradraget gælder for personer, der er fyldt 18 år og kan maksimalt udgøre 15.000 kroner per person årligt. 
Serviceydelser kan eksempelvis være rengøring i hjemmet, vinduespudsning og pasning af børn. Der gives også fradrag for energibesparende foranstaltninger som isolering, udskiftning af ruder eller tilslutning af bredbånd. Det kan også være græsslåning, klipning af hæk eller snerydning.
Håndværkere har særligt glæde af ordningen, fordi de kommer i arbejde, når det bedre kan betale sig for kunderne at få isoleret deres tage, repareret deres skorstene og udskiftet vinduer, terrassedøre eller radiatorer.