Historisk lave priser: - Jeg vidste, det ville koste mig 20.000 kroner at være på arbejde i dag

En gris på 30 kilo sælges i dag for bare 150 kroner. Det koster svineproducenterne dyrt, og de kan på længere sigt være nødt til at aflive grise.

Der er 192 svinebedrifter på Fyn, og de har trange kår lige nu. Det er under to år siden, at man kunne fejre historisk gode priser på smågrise, men siden er prisen for en såkaldt 30-kilos gris faldet voldsomt.

- Jeg stod op i morges og startede mit arbejde klokken cirka halv syv og vidste, at det ville koste mig 20.000 kroner at være på arbejde i dag, siger Mikkel Grubbe, der opdrætter smågrise på sin gård i Ørbæk.

Han har haft grise i 25 år, men har aldrig oplevet lavere priser. De 30-kilos grise, han sælger, er bare siden juni faldet fra 495 kroner til det nuværende prisleje.

Da priserne var højest oplevede Mikkel Grubbe at kunne sælge sine grise for omkring 680 kroner stykket.

- Hvilket jo var jubel og skidegodt. 2019 var vores bedste år nogensinde, og så er det ren katastrofe nu. Sådan er det jo, hvis man vælger at ernære sig som selvstændig - uanset hvilken form - så skal man være forberedt på, at det kan gå op og ned. Men den her størrelse udsving er godt nok voldsom, siger han. 

Mikkel Grubbe har haft grise i 25 år, men har aldrig oplevet lavere priser.
Mikkel Grubbe har haft grise i 25 år, men har aldrig oplevet lavere priser.
Foto: Alex Syrik

Mikkel Grubbe eksporterer grise til Tyskland, men både der og i Polen er der i øjeblikket lavere efterspørgsel end vanligt. De to lande er normalt modtager på mange af de danske grise, der bliver eksporteret. 

- Jeg har ikke noget valg

Der bliver produceret omkring 30 millioner smågrise i Danmark. Cirka halvdelen bliver fedet op og slagtet i Danmark, mens den anden halvdel sælges til udlandet og eksporteres. Det er de grise, der bliver eksporteret, der er ramt af prisfald. 

Eksportgrisene sælges enten som syv-kilos grise eller 30-kilos grise. 

Men lige nu oplever svineproducenterne, at det kan være svært overhovedet at få afsat grisene. 

- Vi skal have plads hele tiden, så hvis ikke man kan sælge, så er det et meget stort problem. Vi har oplevet at kunne komme af med vores grise, men selvfølgelig til en nedsat pris.


Oveni at indtægterne falder i takt med, at priserne på smågrise falder, bliver man yderligere presset af, at omkostningerne til foder er højere end normalt. Alligevel er man nødt til at holde gang i produktionen, mener Mikkel Grubbe. 

- Jeg kan godt stoppe med at løbe søerne i dag, men så hvis prisen er rigtig god om et år, så har jeg ikke nogen grise at sælge, og så er det jo rigtig galt. Så er det dobbelt så slemt, som det kunne have været - så jeg har ikke noget valg, siger han. 

Direktør: Aflivninger kan blive nødvendige

Svineproducenter i hele landet er presset af, at efterspørgslen på danske grise er faldet i udlandet. 

Faldet hænger blandt andet sammen med, at økonomien i at producere grise for tiden er dårlig i Tyskland, mens man i Polen siden i sommer har kæmpet med udbrud af afrikansk svinepest. 

Og i yderste konsekvens, kan det betyde, at man må aflive grise frem for at sælge dem, fortæller Torsten Simonsen, der er direktør i virksomheden DTL, der producerer og omsætter smågrise. 

- De seneste tre uger har vi solgt omkring 25 procent færre grise. Det betyder, at presset kun vokser lige nu. Der kan ikke findes plads i staldene ude i Europa, siger Torsten Simonsen til tv2.dk.

- Hvis grisene bliver ved med at hobe sig op, kan vi komme derhen, hvor vi bliver nødt til at aflive grise. Jeg håber ikke, at det bliver aktuelt, men truslen er til stede, siger han.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.



Oversigt

    Oversigt