Irriteret patientformand: - Man ønsker at tage patienterne som gidsler

5.000 danske sygeplejersker skal fra på lørdag strejke, efter de har stemt nej til en ny overenskomst. Patientforening frygter, det kommer til at gå ud over patienterne.

Den varslede strejke for 500 fynske sygeplejersker fra natten til lørdag kommer til at ramme de mest sårbare patienter, som står over for en operation, som i mange tilfælde allerede i forvejen er udskudt efter 16 måneders coronaviruspandemi.

Det mener Niels Jørgen Langkilde, der er formand for Patientforeningen.

- Vi er meget irriterede over det. Patienter, der har ventet og har fået udskudt operationer på grund af corona – og mange er udskudt rigtig meget – og nu får man så endnu en udskydelse. Det er uacceptabelt for patienterne, siger formanden.

quote Der er brug for folk, der kan finde løsninger. Ikke folk, der laver konflikter

Niels Jørgen Langkilde, formand for Patientforeningen

Han bliver lidt ophidset over, at der angiveligt ikke engang er kontakt mellem parterne, og han frygter at konflikten hurtigt kan gribe om sig og involvere mange flere sygeplejersker, end der indtil videre er udvalgt til at skulle strejke fra lørdag.

- Man ønsker virkelig at tage patienterne som gidsler, og det har vi ikke lyst til at være med til, fastslår han.

Skal løses hurtigt

Patientformanden understreger, at mange af patienterne ikke har mulighed for at gå andre steder hen med deres problemer, fordi den private sektor fortsat er ganske lille i Danmark.

- Så hvis man vil opretholde vores kollektive sundhedssystem, er man nødt til at få det her løst hurtigt. Meget hurtigt, siger Niels Jørgen Langkilde.

Hvis ikke det sker, skal der i stedet bruges yderligere ressourcer på at igen at rykke de patienter, som så alligevel ikke kan blive opereret.

- De her folk skal bruge deres tid på at gøre folk raske og ikke på at flytte rundt på tider.

Hans store håb er derfor, at parterne sætter sig sammen, erkender at kursen mod konflikt ikke går og derfor snarest kan finde en løsning.

- Der er brug for folk, der kan finde løsninger. Ikke folk, der laver konflikter.

- Vi har jo en tradition for, at arbejdsmarkedets parter selv løser problemerne. Men det her er bare for store omkostninger, siger patientformanden.

Oversygeplejerske: Et greb man har lov at tage

Et af de steder, hvor strejken kan få indflydelse, er på ortopædkirurgisk afdeling på OUH. Her kan patienter, der for eksempel skal have ny hofte, sandsynligvis forvente at få udskudt deres operation. 

På afdelingen er man nu i gang med at vurdere, hvilke patienter der kan vente med operationer, og hvilke patienter der ikke kan.

Marianne Lundegaard, der er oversygeplejerske på afdelingen, mener ikke, patienterne bliver taget som gidsler, som patientformanden mener.  

- Det er jo en lovligt varslet konflikt, og det har vi stor respekt for. Det er et greb, som man har lov til at tage som fagforening, og det skal vi respektere. Men selvfølgelig er der patienter, som kommer til at vente, siger hun. 

Strejken vil betyde udskudte knæoperationer, undersøgelser og behandlinger flere steder

Oversigt

    Oversigt