Mange bliver afvist ved boarding: Torben fik ikke lov at besøge datter i Canada

Virksomheden Flyhjælp beretter om en seksdobling i antallet af boardingafvisninger. For Torben Mikkelsen betød det, han ikke kunne komme til Canada og se sit nye barnebarn.

Der er travlt hos virksomheden Flyhjælp, hvor man hjælper passagerer med at indhente kompensation hos flyselskaber i tilfælde af, at man oplever problemer med ens rejse. 

Det kan for eksempel være, hvis flyet er aflyst eller forsinket. 

Det kan også være, hvis man ikke får lov at boarde. 


Og særligt den situation opstår ofte under de mange rejseregler, der er kommet i stand under coronapanemien, beretter virksomheden, der i 2014 blev stiftet af de tre fynboer Gustav Thybo, Johan Thybo og Philip Brechmann. 

Faktisk har virksomheden i år fået seks gange så mange henvendelser om boardingafvisninger, som man gjorde i samme periode i 2019. 

- Det vælter ind med sager, siger Guxi Maria Abel, der er leder af Juridisk Support hos Flyhjælp. 

Det er dog sjældent, at de passagerer, som er blevet afvist har dokumentation for, at de ikke har fået lov at komme med flyet. Og uden det, står man med en dårlig sag. 

En af dem, der har været ude for at blive afvist, er Torben Mikkelsen fra Thurø. Planen om at besøge hans datter, svigersøn og barnebarn i Canada, røg i vasken, da han ikke kunne få lov at komme ombord på flyet. 

- Det var dybt frustrerende. Jeg sagde: Det kan ikke være rigtigt, fortæller han. 

Han og flyselskabet var uenige om, hvorvidt han havde tilstrækkelig dokumentation i forhold de regler, der er for at rejse under coronapandemien. Derfor fik han ikke lov at komme med på flyet. 

Han fik dog aldrig dokumenteret, at han blev afvist, og den aflyste rejse blev derfor på egen regning.

Torben Mikkelsen må for nu nøjes med at se på billeder af barnebarnet. Han regner med at kunne besøge sin datter i Canada til september, efter han ikke fik lov at komme afsted i første omgang.
Torben Mikkelsen må for nu nøjes med at se på billeder af barnebarnet. Han regner med at kunne besøge sin datter i Canada til september, efter han ikke fik lov at komme afsted i første omgang.
Foto: Ken Petersen

Husk dokumentation

Fordi man kan stå med dårlig sag uden, opfordrer Guxi Maria Abel til, at man sikrer sig dokumentation af boardingafvisningen - for eksempel ved at bede om et underskrevet dokument fra flyselskabet, der beviser, at man er blevet nægtet boarding. 

- Hvis passageren har fyldestgørende dokumentation - og det er nærmest de færreste, som har det, men jeg håber, det bliver flere nu - så kan vi tage bevismaterialet og bringe sagen videre til retten, siger hun. 


En anden måde, man ifølge Flyhjælp kan være med til at undgå frustrerende situationer i lufthavnen, er at sørge for at sætte sig godt ind i det givne flyselskabets egne regler for boarding samt regler for afrejse- og ankomstland.

Derudover anbefaler de at medbringe mundbind og en negativ PCR-test, selvom det ikke altid er krævet.