Mange tror fejlagtigt, at de er allergiske overfor penicillin: Kenneth blev kronisk syg af at undgå det

I mange danskeres journal står der, at de er allergiske overfor penicillin - men omkring 80 procent af dem er slet ikke allergiske.

Mange er allergiske overfor penicillin - eller det tror de i hvert fald.

Ifølge Astma-Allergi Danmark går op mod ti procent af danskerne rundt med en forventning om, at de er allergiske overfor penicillin, men reelt er det under én procent, som egentlig er det.

Og det kan få store samfundsmæssige konsekvenser.

- Det er dyrere for samfundet at behandle med andre præparater end den klassiske penicillin, siger Carsten Bindslev-Jensen, professor og ledende overlæge for Hudafdeling og Allergicentret på Odense Universitetshospital.

Men han peger også på en endnu større konsekvens.

- Vi har store problemer med, at bakterier ikke rigtig kan blive slået ihjel af de penicilliner, vi anvender. Jo færre lægemidler vi har at behandle med, jo større er risikoen for en epidemi, fortæller han.

Ifølge Carsten Bindslev-Jensen tror mange, at de er allergiske overfor penicillin, fordi de, oftest som barn, har fået en virus, som ligger tæt på røde hunde og mæslinger.

Virussen giver udslæt i sig selv, og hvis man så har fået penicillin samtidig, så kan man fejlagtig tro, at det er pencillien, som har været skyld i udslættet.

Carsten Bindslev-Jensen påpeger, at det er et problem, hvis man har behov for penicillin og går ud fra, at man er allergisk, selvom man slet ikke er det.

- Det betyder, at man skal bruge noget andet medicin, og det er oftest et lidt dårligere valg, som også har flere bivirkninger og er dyrere, fortæller han.

Barnets bog

En af de patienter, som har oplever konsekvenserne på egen krop, er 49-årige Kenneth Skipper fra Svendborg.

Hele sit liv har han holdt sig langt væk fra de klassiske penicillinkure, som man får, hvis man har en almindelig infektion i kroppen for eksempel halsbetændelse.

Han har altid gået i en stor bue udenom penicillin, fordi han var sikker på, at han var allergisk.

I ”Barnets bog”, som Kenneth Skippers mor har udfyldt, kan han læse, at han som treårig er blevet syg og har fået ordineret en penicillinkur. Men i bogen kan han også læse, hvordan han er slået ud og hævet op over hele kroppen. 

Siden den dag har han bevidst undgået al penicillin. 

- Jeg har altid sagt, at jeg ikke kunne tåle det, også selvom lægen ikke har spurgt. Jeg har jo været rigtig bange for at få det, siger Kenneth Skipper.

Kronisk lungesyg

I december 2020 begynder Kenneth Skipper at være plaget af hoste, og efter nytår går han til sin egen læge. Her viser det sig, at han har forhøjet infektionstal, men fordi han tror, at han er allergisk overfor penicillin, bliver lægen nødt til at udskrive et alternativt præparat.

Medicin hjælper lidt, men kort tid efter får han det dårligere. Denne gang er hans infektionstal voldsomt forhøjet, og han bliver sendt på Lungemedicinsk Afdeling på OUH. 

Efter grundige undersøgelser får han indsat et dræn for at tømme lungerne, som er fyldt med væske. 

- Jeg kan huske, at jeg sad og kæmpede for netop ikke at miste vejrtrækingen helt, fortæller Kenneth Skipper.

Han er indlagt i 14 dage, og hans krop er meget påvirket af hele forløbet. Hans lunger har taget skade, som er uoprettelig. Hans lungefunktion er nede på 49 procent, og det kan ikke trænes op igen.

- Hvis jeg havde fået penicillin dengang, så var det nok ikke blevet så slemt, siger han.

quote Det er ikke særlig rart at se sig selv som kronisk syg nu

Kenneth Skipper

Efterfølgende bliver han udredt på Allergicenteret og det viser sig, at han ikke er allergisk overfor penicillin, og det er han rigtig glad for.

- Det har været en lettelse, for jeg skal ikke bekymre mig om det mere. Jeg har jo altid været skrækslagen for penicillin, siger han

I dag ville Kenneth Skipper have ønsket, at der havde været mere fokus på penicillinallergi, og han håber, at flere kan blive udredt for, om de har allergien eller ej.

Tag fat i egen læge

Siden 2005 har Allergicentret på OUH udredt to til tre patienter i gennemsnit om dagen for mistanke om penicillinallergi. 

- Mange af dem har haft en reaktion for 30-40 år siden, undgået penicillin, og først nu bliver udredt, siger Carsten Bindslev-Jensen, fra Hudafdeling og Allergicentret OUH.

Årsagen til, at flere ikke bliver udredt, skyldes ifølge overlægen flere ting. 

- I dag er der nok mange, som ville tage fat i den læge, som har udskrevet penicillinen, men sådan var det jo ikke dengang. Derudover er der mange, som har haft udslæt i forbindelse med, at de har taget penicillin, men når det så går væk, så glemmer de at tage fat i deres læge, siger Carsten Bindslev-Jensen.

Carsten Bindslev-Jensen fortæller, at hvis man har mistanke om penicillinallergi, skal man kontakte egen læge, som kan henvise til Allergicentret på OUH. 

Det var også læger fra Odense Universitetshospital, der i sidste uge opdagede, at en af de mest almindelige typer antibiotika herhjemme havde sammenhæng med ni danskeres smitte med multiresistente bakterier. Flere tusind kan være smittet.

Oversigt

    Oversigt