Mette F.: Danskere skal arbejde forskudt under genåbning

Det danske samfund kan være på vej mod en gradvis åbning.

Danskerne skal indstille sig på at gå på arbejde og i skole på forskudte tidspunkter, hvis samfundet så småt begynder at genåbne efter påske.

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S), der mandag åbnede døren for, at Danmark måske kan vende tilbage til hverdagen efter påske.

På et pressemøde fortalte hun, at en eventuel genåbning vil ske gradvist og forskudt for at undgå, at det medfører en stor stigning i antallet af smittede.

Ingen garantier

Idéen med at arbejde eller gå i skole på forskellige tidspunkter skal blandt andet sikre, at der ikke er for mange mennesker samlet i myldretiden - for eksempel i busser eller tog.

Regeringen vil i dialog med blandt andet arbejdsmarkedets parter om at finde løsninger på, hvordan det eventuelt skal skrues sammen.

quote Hvis danskere mødes og forsamles, så kan vi ikke åbne Danmark op efter påske. Så kan vi komme i den modsatte situation, hvor vi må stramme endnu mere

Mette Frederiksen, statsminister (S)

Der er ikke givet nogen garanti for, at den lange række af restriktioner, der er sat i søen, begynder at blive ophævet fra efter påske. Indtil videre er de gældende til og med 13. april.

Situationen kan vende hurtigt

Udviklingen med coronavirusset går fornuftigt, men hvis det ændrer sig, kan det modsatte komme i spil.

- Hvis vi ikke lykkes med at stå sammen og holde afstand. Hvis tallene stiger voldsomt, siger Mette Frederiksen.

- Hvis danskere mødes og forsamles, så kan vi ikke åbne Danmark op efter påske. Så kan vi komme i den modsatte situation, hvor vi må stramme endnu mere.

De seneste mere end to uger har skoler, daginstitutioner, videregående uddannelser og de fleste offentlige institutioner været lukket.

Samtidig har storcentre, restauranter, natklubber, frisører, massører og en række andre virksomheder skulle holde lukket.

Derudover er private virksomheder blevet opfordret til at lade flest mulige ansatte arbejde hjemme.

Forventer at vide mere sidst på ugen

Det er endnu ikke klart, hvordan den mulige gradvise genåbning kommer til at foregå, og hvem den kommer til at omfatte først.

- Vi håber at kunne præsentere noget sidst på ugen, men det, der bliver helt sikkert, er at ligegyldigt, hvordan vi tilrettelægger det, vil det stadig hvile på, at så mange som muligt arbejder hjemmefra, og vi får spredt aktiviteten ud på flest muligt af døgnets timer, siger Mette Frederiksen på pressemødet.

Der er fortsat behov for at se på faglige anbefalinger, og det er vigtigt for regeringen, at det sker i samarbejde med Folketingets andre partier, lyder det.

- Det afhænger under alle omstændigheder om, hvordan det kommer til at gå i de kommende to uger (med coronavirus, red.), siger Mette Frederiksen.