Minister ind i asylsag fra Sydfyn

Integrationsminister Bertel Haarder(V) bliver nu inddraget i sagen om en irakisk familie på Sydfyn, der på femte år venter på en afklaring af deres asylsag. SF?eren Anne Baastrup kræver, at familiens børn får lov at gå i skole.

-

Integrationsminister Bertel Haarder(V) bliver nu inddraget i sagen om en irakisk familie på Sydfyn, der på femte år venter på en afklaring af deres asylsag. SF?eren Anne Baastrup kræver nu, at familiens børn får lov at gå i skole.


I snart fem år har den irakiske familie boet i et hus i Svendborg uden at kunne foretage sig noget som helst. Hverken de voksne eller børnene må arbejde eller gå i skole.


Afslag efter sprogtest
Familien har fået afslag på asyl, da myndighederne ikke tror på, at familien stammer fra det sydlige Irak. I følge myndighederne har en sprogtest afsløret at familien kommer fra det nordlige Irak, hvor myndighederne ikke mener, at familien er i fare. Men familien vil ikke frivilligt forlade landet.


Familien i opløsning
\"Jeg kan ikke tage tilbage til Nordirak. Det vil være farligt for mig og min familie. Derfor bliver vi her\" , siger Mohamed Aziz Ali.


Derfor opholder familien sig nu på femte år i Svendborg uden at have ret til at foretage sig noget. Og manglen på arbejde eller anden beskæftigelse har fået famlien til at gå i opløsning.


Både konen og flere af børnene er syge og stærkt psykisk påvirket af opholdet i Danmark. Datteren Amira Ali Husein er nu 21 år, og hun har ikke kunne arbejde eller gå i skole de sidste fem år.


\"Jeg kan ikke arbejde, ikke gå i skole eller foretage mig noget. Mit liv er dødt\", siger Amira Ali Husein.


SF rejser sagen
Anne Baastrup(SF) vil på baggrund af sagen fra Svendborg bede integrationsminister Bertel Haarder(V) om at få børnene fra flygtningefamilier undtaget fra de danske regler.


\"Børnene er jo fuldstændige uforskyldte i sagen. De har ikke valgt at flygte, og de har ikke valgt at bo i Danmark. Derfor er det urimeligt og skadeligt for deres udvikiling, at de ikke kan få lov at gå i skole eller uddanne sig, mens de bor i landet\" siger Anne Baastrup.


Hun vil rejse sagen over for ministeren i et samråd tirsdag d. 9. april.