I det fynske folks tjeneste

Myter om rygning: Skader festrygning?

Du ryger kun, når du er til fest, og det er du sjældent. Derfor kan rygning da ikke være skadeligt? Få svar på en række myter om rygning her.

01:09

Hvad er lige op og ned, når vi snakker rygning? Christian B. Laursen, der er overlæge på Lungemedicinsk Afdeling på OUH, guider dig igennem seks myter om rygning her. Video: Rasmus Rask


Spørger man sundhedseksperterne, er der ikke meget godt at sige om rygning. Det er skadeligt for både dine lunger, din krop og din hjerne. 

I en undersøgelse, Bemærk har lavet blandt 1200 unge fynboer, svarer hver fjerde, at de ryger. Langt de fleste af dem er startet som 15-årig. 

Det er selvfølgelig godt at holde sig i form, men det er stadigvæk skidt for lungerne at ryge. 

Christian B. Laursen, overlæge, Lungemedicinsk Afdeling, OUH

22 procent af dem ryger dagligt, og 55 procent af de adspurgte svarer, at de røg første gang til en fest. 27 procent svarer, at de begyndte med at ryge, fordi der var et fællesskab og en hygge i det. 

Ud af alle dem, der har svaret, at de ryger, har 41 procent svaret, at de har prøvet at stoppe med at ryge, og 34 procent svarer, at de gerne vil stoppe med at ryge. 

Læs også Flere bruger røgfri nikotinprodukter: - En mulig vej til at blive fast ryger

Selvom langt de fleste ved, at rygning ikke er sundt, og at det er klogt at droppe cigaretterene, florerer der alligevel en række myter om det farlige ved rygning, som vi har bedt overlæge på Lungemedicinsk Afdeling på OUH, Christian B. Laursen, svare på. 

Myter om rygning

Myte: Fedme og overvægt er mere farligt end rygning. 

Svar: - For mig at se er det falsk. Hvis man kigger på, hvor mange penge sundhedsvæsnet bruger på sygdomme, er tobak en af de helt store syndere. Men overvægt er også farligt. 

 

Myte: Hvis man stopper med at ryge, inden man er 25 år, bliver lungerne raske igen. 

Svar: - Det er falsk. Hvis man holder op med at ryge, vil hovedparten ikke opleve konsekvenser på den lange bane. Men der vil stadig være nogen, hvor skaden desværre er sket. 

 

Myte: Så længe, man holder sig i god form, er det ikke usundt for lungekapaciteten at ryge. 

Svar: - Det er også falsk. Det er selvfølgelig godt at holde sig i form, men det er stadigvæk skidt for lungerne at ryge. 

 

Myte: Det er ikke farligt at tage snus. 

Svar: - Jeg vil sige, at det er falsk. Det er bedre end cigaretter, men det er stadig et misbrugstof, der er skadeligt. 

 

Myte: Det er bedre at ryge to cigaretter end at drikke fem kopper kaffe. 

Svar: - Det er helt klart falsk. 

 

Myte: Festrygning skader ikke. 

Svar: - Det er falsk. Man ryger stadig, så giftstofferne kommer fortsat rundt i kroppen.