Nu kan 10-årige Lærke høre Lillebælts marsvin

I går åbnede en lyttestation, hvor man følge en af verdens mest tætpakkede bestande af marsvin med ørerne

- Så kan man føle, hvordan det er at være dernede og høre det der, dernede under overfladen.

For 10-årige Lærke Nielsen fra Middelfart var lørdag en stor dag. Der åbnede en ny lyttestation, hvor man kan følge marsvinene i Lillebælt. Ved hjælp af en mikrofon ude i vandet, sendes marsvinenes lyde op til et ombygget skibshus inde på land.

- Man kan på en måde føle, hvordan de har det lige nu, når man hører det der, siger Lærke Nielsen og peger op mod højtaleren.

Selvom marsvinet er en hval, har den ikke nogen sang som dens noget større fætre ude i verdenshavene. Marsvin kommunikerer med kliklyde. Og det er dem, lyttestationen kan opfange med mikrofonen - en såkaldt hydrofon.

- Alle de lyde, der er i havet, optager den, og med det 200 meter lange kabel, vi har ind til land, kan vi høre lydene, forklarer Jonas Tielmann, der er forsker ved Aarhus Universitet.

Formålet med lyttestationen er at skabe mere bevidsthed om, at Lillebælt har en af verdens mest tætpakkede koncentrationer af marsvin med omkring 3000 dyr, og at der skal værnes om havmiljøet, hvis bestanden skal bevares.

Det er noget, Lærke Nielsen bakker op om.

- Så kan I bare lade dem være i fred og lade dem svømme helt for sig selv.

Bag projektet står Naturpark Lillebælt og Aarhus Universitet.

Marsvin er for øvrigt intelligente dyr, ligesom delfiner. Til gengæld er de meget sky og fra overfladen ses de oftest bare som et glimt af en sort rygfinne, der skærer gennem vandet.

Oversigt

    Oversigt