Nyt tredje spor: Men måske skal du betale for at køre på motorvejen

Malurt i bægeret oven på fald i storebæltsafgift og et nyt tredje spor. Regeringen vil undersøge muligheden for brugerbetaling på danske motorveje.

Mens fynboerne har svært ved at få armene ned efter nyheden om lavere brotakster på Storebælt og et nyt tredje spor over den fynske motorvej, skal der måske skrues lidt ned for glæden.

Ifølge udtalelser fra finansminister Kristian Jensen til Ritzau vil regeringen nemlig undersøge muligheden for at indføre brugerbetaling for både danske og udenlandske bilister på danske motorveje fra 2020.

 - Aftalen er finansieret, ved at der er lavet en vejafgift a la den tyske model, således at udenlandske bilister også er med til at betale, siger Kristian Jensen.

I det medfølgende faktaark til aftalen fremgår det, at regeringen "vil undersøge muligheden" for at indføre periodevis betaling ved hjælp af en såkaldt vignet, som mange danskere kender, når de kører på skiferie i Østrig.

- Regeringen vil udarbejde et konkret oplæg til en ny ordning med udgangspunkt i lignende ordninger for person- og varebiler i andre europæiske lande, herunder den planlagte vejafgift i Tyskland. Udgangspunktet er en afgift af person- og varebiler for benyttelse af motorveje og evt. andre overordnede veje. Afgiften kan betales ved køb af en vignet, der gælder f.eks. 10 dage, to måneder eller et år. For danske biler vil afgiften kunne opkræves én gang årligt sammen med de øvrige løbende afgifter, hedder det.

Og videre:

- I den planlagte tyske ordning afhænger afgiften af bilens drivmiddel (benzin eller diesel), emissionsnorm og motorstørrelse med en sats på maksimalt 130 Euro pr. år. Prisen for 10 dage varierer fra 2,5 Euro til 25 Euro, mens prisen for to måneder varierer fra 7 Euro til 50 Euro. I ordningen kompenseres tyske bilister gennem en reduktion af de løbende bilafgifter.

Om det betyder, at danske bilister helt kan slippe for at betale afgiften, er uklart.

Oversigt

    Oversigt